BinnenkortNieuws

In de zalen: Theodora, Winterreise, Postcard

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor Theodora en Le vin Herbé in het Muziekgebouw aan ’t IJ, Winterreise door Thomas Oliemans en Postcard from Morocco bij de Dutch National Opera Academy.

Weekend in het Muziekgebouw

Het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam heeft dit weekend twee bijzondere programma’s geprogrammeerd. Op zaterdagmiddag 19 maart is Händels dramatische oratorium Theodora te horen, geproduceerd door Music Stages, dat concertreeksen, festivals en educatieve projecten organiseert, waarin musici van het Concertgebouworkest (KCO) samenwerken met talenten en jonge makers.

De KCO-musici staan in dit geval onder leiding van Michael Gieler. Als solisten zijn sopraan Elisabeth Hetherington, mezzosopraan Lotte Betts-Dean, altus Rodrigo Sosa Dal Pozzo, tenor Steven van der Linden en bas Tim Maas te bewonderen.

Het oratorium van Händel gaat over de christelijke Theodora en de tot het christendom bekeerde Romeinse officier Didymus, die vervolgd en uiteindelijk omgebracht worden. ‘Dit tragische oratorium met zijn smeuïge liefdesverhaal heeft veel weg van een opera. De muziek is heerlijk. Er zijn ook volop actuele aanknopingspunten om er een eigentijdse draai aan te geven’, belooft Michael Gieler.

Op zondag 20 maart volgt een uitvoering van Le vin herbé van Frank Martin door Cappella Amsterdam, met beeldend theater van de Ulrike Quade Company en dansers van ICK Amsterdam. Daniel Reuss dirigeert. Sopraan Carolyn Sampson en tenor Thomas Walker zingen de hoofdrollen van Isolde en Tristan, het liefdespaar dat centraal staat in het ‘magische meesterwerk’ van de Zwitserse componist.

De voorstelling in Amsterdam is de aftrap van een tournee door het land, met stops in Leiden (22 maart), Utrecht (23 maart), Gent (24 maart), Den Haag (26 maart) en Maastricht (29 maart).

Info

www.muziekgebouw.nl
www.cappellaamsterdam.nl

Meer lezen

‘Faith, Fate and Family: finding the influences of Frank Martin’ (Welsh National Opera)

Kijken en luisteren

Winterreise

Het werk – Winterreise van Franz Schubert – is waarschijnlijk vaker uitgevoerd dan welke andere liederencyclus. De uitvoering van bariton Thomas Oliemans op dinsdag 22 maart in het Concertgebouw belooft niettemin een unieke avond te worden. De zanger vervult namelijk zowel de rol van zanger als de rol van pianist, en dat maak je niet vaak mee, als het ooit al eens is gedaan.

Oliemans is een graag geziene solist in het Concertgebouw en heeft Winterreise al vaak uitgevoerd. Echter nog nooit volledig solo. De 24 intense liederen op gedichten van Wilhelm Müller vertellen het verhaal van de zielenreis van een man die afgewezen is in de liefde.

Het recital van Oliemans is al uitverkocht, maar wordt opgenomen en gestreamd.

Info

www.concertgebouw.nl

Meer lezen

Decoding the music masterpieces: Schubert’s Winterreise

Recensie opname Winterreise door Thomas Oliemans en Malcolm Martineau

Thomas Oliemans is een omnivoor (interview)

Kijken en luisteren

Postcard from Morocco

De Dutch National Opera Academy brengt zijn eerste productie in zijn nieuwe onderkomen in Amare in Den Haag. Op het programma Postcard from Morocco van de in 2019 overleden componist Dominick Argento en librettist John Donahue. Het surrealistische werk uit 1971 gaat over een groep reizigers die op een trein wachten die nooit lijkt te arriveren.

Gary Matthewman dirigeert jonge talenten van de opera-academie, een masterprogramma van de conservatoria van Den Haag en Amsterdam, en een ensemble van conservatoriumstudenten. De regie is van Robert Chevara, die samen met Lisa de Faria ook de choreografie verzorgt.

Postcard from Morocco is van 23 tot en met 27 maart vier keer te zien in de Conservatoriumzaal van Amare.

Info

www.opera-academy.nl

Meer lezen

Composer Dominick Argento – A Conversation with Bruce Duffie

Kijken en luisteren

(Beeld homepage: Thomas Oliemans © Marco Borggreve)

Plan uw operabezoek met onze handige opera-agenda!

Vorig artikel

Omroepkoor zingt ontroerende boetepsalmen

Volgend artikel

Bo van der Meulen nieuwe hoofdredacteur

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.