AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Julie, Thomas en Peter

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 176.

Op de barricaden
Het woord moesten we even opzoeken, volgens het Cambridgewoordenboek betekent ‘bellicose’: “wishing to fight or start a war”.

https://twitter.com/spconnolly/status/1086631561955606529

Baden in goud
Bij Opera Vlaanderen maken ze bergen goud voor een komende productie. Het wachten is op een decorontwerper die Bitcoin op het podium wil visualiseren.

Mejuffrouw Fuchs
Sopraan Julie Fuchs promoot zelf even haar nieuwe cd Mademoiselle en laat een flardje vocale acrobatiek horen.

De omroep in TivoliVredenburg
TivoliVredenburg bestaat in 2019 vijf jaar, de Grote Zaal van het gebouw al veertig jaar. In het derde deel van een serie podcasts wordt gesproken met betrokkenen bij het Radio Filharmonisch Orkest en het AVROTROS Vrijdagconcert.

Britten voor beginners
De klassiekemuziekwebsite van de BBC koos vijf werken van Benjamin Britten die geschikt zijn voor beginners.

Sir Thomas en het lied
In het kader van de liedmaand van Bachtrack sprak Mark Pullinger met Sir Thomas Allen. Gevraagd naar wat helpt bij de voorbereiding van Winterreise zegt de bariton: “In a way, singing something like Gianni Schicchi has helped. The entire opera is over in 55 minutes, with no time lapse whatsoever. You’re not thinking aria-recit-aria-recit… you live the whole thing in real time. Heading into Winterreise is not dissimilar.”

Bravo! Maar wie is het ook alweer?
Het gaat in dit geval vooral om de foto. Aftiteling aan het eind van een voorstelling. Of nog mooier: per solist die applaus haalt. Dat lijkt ons een mooie innovatie.

De cast van Hadrianus
Zanger/componist Rufus Wainwright schreef een opera over keizer Hadrianus. Zijn castleden bleken museumstukken.

Leuke hobby
Iedere zanger – het geldt trouwens ook voor muziekschrijvers – maakt het weleens mee: mensen die vinden dat je je vak ook best gratis kunt doen.

Opera dankzij Trump
De ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid leidt tot geldgebrek bij ambtenaren, die geen salaris ontvangen. Bij de Metropolitan Opera krijgen ze gratis kaarten.

Tosti
Muziekprijswinnaar Peter Gijsbertsen – onder meer bekend van Duitse liedkunst – toonde in een lied van Tosti zuidelijke flair.

De stem telt
Britse operahuizen steunen het initiatief om ‘blinde’ audities te houden.

Irving Berlin
Mezzosopraan Stephanie Blythe zet iedere dag een songtekst online. Ze is nu bij ‘How deep is the ocean’.

Vorig artikel

De Munt speelt Ponchielli's Gioconda

Volgend artikel

Chinese opera op Filmfestival Rotterdam

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.