Home » Binnenkort, Buitenlands nieuws

De Munt speelt Ponchielli’s Gioconda

Brussel22 januari 2019 Geen reacties

door

Zes veeleisende hoofdrollen, grootse muziek en heftig drama: de Munt in Brussel brengt vanaf 29 januari La Gioconda van Amilcare Ponchielli. Olivier Py regisseert de tragedie, Paolo Carignani dirigeert.

Regisseur Olivier Py. (© P. Victor)

Ponchielli was in zijn tijd één van de belangrijkste Italiaanse componisten. Vandaag de dag is hij vooral nog vanwege La Gioconda bekend, een populaire opera onder liefhebbers van het verismo.

Ponchielli baseerde zijn opera op Angelo, tyran de Padoue van Victor Hugo. Het verhaal speelt zich af in het zeventiende-eeuwse Venetië en draait om de zangeres La Gioconda, die van de banneling Enzo Grimaldi houdt, maar zich erbij neerlegt dat hij de geliefde van Laura is en het paar uiteindelijk aan de dood helpt ontsnappen door zichzelf op te offeren.

De casting van La Gioconda is vaak een drempel voor operahuizen om dit werk te programmeren. De opera telt zes veeleisende hoofdrollen. De Munt is er niettemin in geslaagd om vier van de zes rollen zelfs dubbel te bezetten.

Béatrice Uria-Monzon en Hui He delen de titelrol. Silvia Tro Santafé en Szilvia Vörös zingen afwisselend Laura en de tenoren Stefano La Colla en Andrea Carè zingen Enzo. Verder delen Franco Vassallo en Scott Hendricks de rol van de spion Barnaba, die alle tragiek veroorzaakt. Ning Liang (La Cieca) en Jean Teitgen (Alvise Badoero) vullen de andere grote rollen in.

Regisseur Olivier Py is een groot kenner van Hugo, aldus de Munt, en “stelt ons een dromerige versie voor van dit zwart-romantische drama, dat wordt beheerst door seks en dood”.

La Gioconda gaat op 29 januari in première in de Koninklijke Muntschouwburg en is tot en met 12 februari negen keer te zien. Zie voor meer informatie de website van de Munt.