BinnenkortHeadline

Chinese opera op Filmfestival Rotterdam

Het International Filmfestival Rotterdam, dat op 23 januari begint aan zijn 48e editie, besteedt aandacht aan Chinese opera. Niet alleen wordt de documentaire Inner Landscape driemaal vertoond, bij één van die vertoningen is er livemuziek door de Chinese operazangeres Shen Tiemei.

Still uit de video van het Holland Festival 2015

Hoewel het grootste deel van het festivalprogramma uit speelfilms bestaat, brengt het Rotterdamse Filmfestival ook enkele documentaires. De film die Frank Scheffer maakte over het tot stand komen van de kameropera Si Fan (Liefdesverlangen) staat op het programma voor drie publieke vertoningen en één speciaal voor de professionals.

Filmmaker Frank Scheffer werd onder meer bekend met de films Time is Music (1988), Voyage to Cythera (1999), Conducting Mahler (1996) en A Labyrinth of Time (2004). Zijn werk wordt omschreven als intuïtief en poëtisch. Muziek speelt een belangrijke rol in zowel zijn manier van werken als in zijn onderwerpkeuze. Hij maakte onder meer documentaires over Gustav Mahler, Pierre Boulez en Luciano Berio.

Verschillende producties van Scheffer werden in het verleden vertoond op het Holland Festival. Daar was ook de opera Si Fan te zien van de Chinese componist Guo Wenjing. In de voorstelling Het Innerlijke Landschap tijdens het Holland Festival van 2015 ging de film van Scheffer vooraf aan de uitvoering van de kameropera door het Nieuw Ensemble.

Het Nederlandse Nieuw Ensemble was de opdrachtgever van een kameropera aan Guo Wenjing, één van China’s hedendaagse componisten. Speciaal voor het ensemble componeerde hij een kameropera waarin de traditionele opera van zijn geboortestreek Sichuan wordt gecombineerd met zijn eigen muziek. De componist is tegenwoordig docent compositie aan het Centraal Muziek Conservatorium in Beijing. Eerder werk van hem werd in Nederland uitgevoerd, zoals Wolvendorp (dat in wereldpremière ging tijdens het Holland Festival in 1994) en Night Banquet. In China wordt Guo Wenjing gerangschikt onder de honderd beste levende Chinese kunstenaars.

Clip van het Holland Festival 2015:

De filmvertoning van Inner Landscape op vrijdag 1 februari wordt voorafgegaan door een liveoptreden van de Chinese sopraan Shen Tiemei, samen met percussionisten en drie andere zangers. Shen Tiemei wordt beschouwd als één van de meest representatieve erfgenamen van de Sichuanese opera. Met gebruik van essentiële ingrediënten van de Peking-opera en andere streektradities, heeft Tiemei een eigen zangstijl ontwikkeld voor het repertoire dat ze wereldwijd zingt.

De documentaire Inner Landscape wordt driemaal voor publiek vertoond. Op 29 januari en op 1 en 2 februari zijn er vertoningen in verschillende zalen van het Rotterdamse Filmfestival. De avond met het liveoptreden van Shen Tiemei is op vrijdag 1 februari om 20.30 uur in de Willem Burgerzaal van De Doelen. Meer informatie vindt u op de website van het International Filmfestival Rotterdam

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Julie, Thomas en Peter

Volgend artikel

Win vrijkaarten voor Renée Fleming!

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.