AchtergrondBinnenkort

Antony Hermus in seizoen 2019/2020

Terwijl de operahuizen en -gezelschappen achter elkaar hun nieuwe seizoenen lanceren, spiekt Place de l’Opera in de agenda’s van vijf bekende Nederlandse opera-artiesten. Waar leidt het nieuwe seizoen hen heen? In deel 3: dirigent Antony Hermus.

Antony Hermus. (© Marco Borggreve)

Sinds Antony Hermus in de zomer van 2015 afscheid nam van het Anhaltisches Theater in Dessau, waar hij zes seizoenen lang Generalmusikdirektor was, leidt hij een freelancebestaan. De stap heeft hem geen windeieren gelegd. Zijn agenda is steevast bomvol, met de afgelopen seizoenen operaproducties in onder meer Straatsburg, Göteborg, Rouen en Leeds. Bij de Nederlandse Reisopera leidde hij vorig seizoen een tournee met Die tote Stadt.

Snel doorgebladerd

Eén werk domineert Antony Hermus’ seizoen 2019/2020: Rusalka. Na concerten met het BBC Philharmonic Orchestra in Salford (27 september) en het Orchestre Philharmonique de Strasbourg in Straatsburg (4 oktober) dirigeert Hermus bij de Opéra national du Rhin de sprookjesopera van Antonín Dvořák. De productie wordt geregisseerd door Nicola Raab, met Pumeza Matshikiza in de titelrol en Patricia Bardon als Jezibaba.

Rusalka is van 18 tot en met 26 oktober te zien in Straatsburg. Op 8 en 10 november zijn er twee voorstellingen in Mulhouse. Tussendoor is Hermus ‘even’ te gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest voor een concertprogramma met orkestwerken van Janáček, Liszt, Bruch en Kodály (31 oktober en 1 november in De Doelen, 3 november in het Concertgebouw).

Van 20 tot en met 22 november staat Hermus op de bok voor het Noord Nederlands Orkest (NNO), waar hij vaste gastdirigent is. Gespeeld wordt de derde versie van de ouverture van Beethovens enige opera, het eerste celloconcert van Saint-Saëns en de eerste symfonie van Brahms.

Hermus keert nog twee keer terug bij het NNO. In december zet hij de al in 2012 ingezette Mahler-cyclus voort met een uitvoering van diens negende symfonie, gecombineerd met Schicksalslied van Brahms (13 en 14 december). In mei leidt hij een programma met muziek van Glinka en Tsjaikovski, waaronder de ouverture van de opera Ruslan en Lyudmila.

Opera North is net als het NNO een bekend adres voor Hermus. In februari/maart 2020 leidt hij er negen voorstellingen van Le nozze di Figaro van Mozart. In de enscenering van Jo Davies soleren onder anderen de Nederlandse bariton Quirijn de Lang als graaf Almaviva en Philip Rhodes als Figaro. De productie gaat in première in het Grand Theatre in Leeds en toert daarna langs Newcastle, Salford en Nottingham. De jonge dirigent James Hendry neemt een paar voorstellingen voor zijn rekening.

Hermus blijft in maart in Engeland. Bij de English National Opera in Londen zet hij opnieuw Rusalka op zijn lessenaar. Alleen wordt Dvořáks opera daar in het Engels gezongen. De bekende regisseur Tatjana Gürbaca maakt de enscenering. In de cast onder anderen Corinne Winters (Rusalka) en, net als in Straatsburg, Patricia Bardon (Jezibaba).

Rusalka is van 28 maart tot en met 11 april in Coliseum in Londen te zien. Vervolgens reist het hele gezelschap naar Luxemburg voor drie uitvoeringen in het Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg (26, 28 en 30 april).

Onderstreept

Het is geen opera, maar het is wel in Nederland en het heeft een theatraal karakter: op 11 februari leidt Antony Hermus het Nederlands Philharmonisch Orkest in het Concertgebouw in Amsterdam tijdens een avond ‘Symphonic Cinema’.

Filmmaker Lucas van Woerkum vertoont zijn nieuwste film The Echo of Being – live aangestuurd met een touchscreen, zittend in het orkest – op muziek van Gustav Mahler. Het orkest speelt het symfonische gedicht Totenfeier en delen uit de vierde en tiende symfonie.

Het concert is een voorafje voor het Mahler Festival dat in mei in het Concertgebouw plaatsvindt. Het orkest belooft “een overweldigende en vooral ook unieke ervaring, waarin beeld en geluid live samensmelten.”

Klikken en kijken

Zie voor alle details van Antony Hermus’ seizoen zijn persoonlijke website. Zie voor meer informatie over de Mahler-filmavond de website van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Hermus’ seizoen begon een paar weken geleden al in het Concertgebouw, waar hij voor het Radio Filharmonisch Orkest stond. Hieronder een deel uit dat concert:

Vorig artikel

Veertien liedduo's naar halve finale IVC

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Sonya, Rolando en Marc

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.