BinnenkortNieuws

ZaterdagMatinee brengt oratorium Stradella

Het wordt volgens de aankondiging van de NTR ZaterdagMatinee een middag vol “pakkende melodieën, virtuoos contrapunt en slimme orkestratietrucjes”. Op 8 februari brengt de concertserie in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw het oratorium San Giovanni Battista (Johannes de Doper). NPO Radio 4 zendt het concert rechtstreeks uit.

Dirigent Václav Luks. (© Collegium 1704 – Petra Hajská 2015)

Componist Alessandro Stradella (1639) leidde een spannend bestaan, dat in 1682 tot een einde kwam. Hij was betrokken in een schandaal met een vrouw die afkomstig was uit de adel van Genua. Op 25 februari 1682 werd hij op de Piazza Bianchi neergestoken door een huurmoordenaar. Lang daarvoor had hij zijn woonplaats Rome al verschillende keren moeten ontvluchten, waarna hij in Florence en Venetië terechtkwam. Ook daar kwam hij in de problemen door een affaire met een vrouw. Het leven van Stradella is een opera waard.

Zijn muzikale nalatenschap bestaat uit driehonderd werken, waaronder een serie opera’s, vocale gewijde muziek, kamermuziek en werken voor orkest. Komende zaterdag klinkt in de NTR ZaterdagMatinee één van zijn zeven oratoria, San Giovanni Battista (Johannes de Doper). Het ensemble Collegium 1704 onder leiding van Václav Luks, met vijf vocale solisten presenteert het stuk.

Volgens de aankondiging van de Matinee krijgt het publiek in het Concertgebouw en thuis aan de radio muziek die “hoogst expressief, uitbundig en contrastrijk is, vol pakkende melodieën, virtuoos contrapunt en slimme orkestratietrucjes: San Giovanni Battista behoort tot het beste van wat Stradella geschreven heeft”.

Het oratorium uit 1675, gecomponeerd in de tijd dat Stradella in dienst was bij koningin Christina I van Zweden, was bedoeld voor Palmzondag. Centraal staat Johannes de Doper, die poogt Herodes tot een deugdzaam bestaan te bewegen. De intriges van stiefdochter Salome worden echter zijn dood. Dit Bijbelse drama vertaalt Stradella naar een partituur met een bezetting die van nummer tot nummer varieert en vocale solisten die hun pad kiezen tussen “verleiding en trots, wanhoop en horror”, belooft de Matinee.

Dirigent Václav Luks leidt de uitvoering in de Grote Zaal. Zijn solisten zijn countertenor Christophe Dumaux als San Giovanni Battista, sopraan Arianna Vendittelli als Salome, de bas Krešimir Stražanac zingt Herode, tenor Luca Cervoni is de consigliere en mezzosopraan Gaia Petrone is Madre Herodiade.

De uitvoering van San Giovanni Battista begint zaterdag 8 februari om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: George, Michel en Anna

Volgend artikel

Jeannette van Schaik in de IJ-Salon

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.