BinnenkortNieuws

Cité de l’Opera: George, Michel en Anna

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 230.

Nog even geduld
Een wonderlijk consequent succes op de zaterdagmiddag, al sinds het begin van de jaren zestig: De NTR ZaterdagMatinee. Voor operaliefhebbers valt er altijd veel te halen en wat dat komend seizoen zal zijn, weten we eind van deze maand.

Tweemaal Benjamin in Parijs
Ook componist George Benjamin viel voor klassieke muziek bij het zien van Disney’s Fantasia. Hij is in Parijs voor het Présences Festival. Twee van zijn opera’s, Written on Skin en Lessons in Love and Violence, worden opgevoerd. De stukken zitten vol heftige thema’s, want, zo zegt Benjamin, “opera, ever since it was invented, deals with important, profound things within us”.

Vrouwen voor Don Giovanni gezocht
De Salzburger Festspiele zoekt figuranten voor de opera Don Giovanni, die komende zomer geregisseerd wordt door Romeo Castellucci. Alleen vrouwen worden verzocht te solliciteren, dus wellicht zullen de 640 vrouwen in Italië, 231 in Duitsland, 100 in Frankrijk, 91 in Turkije en de 1.003 in Spanje worden gerepresenteerd door de figuranten in de opera van Mozart.

Geschiedenis van de opera
Het was ooit nieuws dat een zwarte sopraan een vast contract kreeg bij de New York City Opera. De jaarlijkse Black History Month is een goede aanleiding om die geschiedenis van Camilla Williams te memoreren in een podcast van NYPR.

Lizzo loves classic
Verrassende muzikale voorkeuren van Lizzo, de zangeres, rapper, songwriter en actrice die als een komeet carrière maakt in de popwereld.

Talk about Hoffmann
Tenor Matthew Polenzani bespreekt Les contes d’Hoffmann in een nieuwe aflevering van de podcast Aria Code.

Anna doet Nicky
De YouTube-wereld heeft Nicky Tutorials, wij hebben Anna.

Hoe ouder, hoe hipper
Niet een nieuwe opera, symfonie of werk voor piano, maar een heuse single komt vrijdag uit van Michel van der Aa. Het is de vooraankondiging van zijn nieuwe album, Time Falling. Daarmee maakt de Nederlandse componist zijn debuut in de wereld van indie-pop. Zangeres Kate Miller-Heidke werkte mee aan het album, dat binnenkort ook te koop is als vinyl dubbel lp.

Opera North helemaal online
De eerste livestream van Opera North komt eraan.

Plácido in de buurt
De immer onvermoeibare Plácido Domingo is binnenkort te zien in Hamburg.

Vorig artikel

Mondtag forceert in Der Schmied von Gent

Volgend artikel

ZaterdagMatinee brengt oratorium Stradella

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.