Binnenkort

Opera in de media: week 23 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 23 van 2020 (30 mei – 5 juni) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s die in deze periode worden aangeboden. Tip: de eerste dag dat Splendor weer open mag, 1 juni, kunt u via een livestream volgen.

Zaterdag 30 mei

Juan Diego Flórez. (© Josef Gallauer / Decca)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de Live in HD-serie in de bioscoop vertoond werden, staan een dag lang online. Op de website van het operahuis staat aanvullende informatie over de voorstellingen die worden gestreamd. Op zaterdag is belcanto van Bellini te horen. In diens opera La Sonnambula zongen in 2009 onder anderen Natalie Dessay (Amina), Juan Diego Flórez (Elvino) en Michele Pertusi (Rodolfo) hoofdrollen. Dirigent was Evelino Pidò, de regie was van Mary Zimmerman.

Cendrillon (on demand op de website van het Royal Opera House): tot 4 juni is op de website van het Royal Opera House een opname van Cendrillon uit 2011 te zien. Het was toen de eerste keer dat de opera van Massenet werd opgevoerd in het Londense operahuis. Bertrand de Billy leidde het orkest en de cast, waarin onder anderen Joyce DiDonato en Alice Coote.

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): deze zaterdag zou Anne Sofie von Otter optreden in het Amsterdamse Concertgebouw met nieuwe muziek van Saariaho. In plaats daarvan brengt de NTR ZaterdagMatinee een opname uit 2002 met het Radio Symfonie Orkest onder leiding van Eri Klas met de orkestliederencyclus Château de l’âme van Kaja Saariaho. Sopraan Valdine Anderson zingt de muziek van de Finse componist.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): deze week een opname uit het archief van de ZaterdagMatinee: de Weimar-versie van de opera Benvenuto Cellini van Berlioz. In 1986 werd het stuk concertant uitgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw, met tenor Jean Dupouy in de titelrol. Andere solisten waren mezzosopraan Diana Montague, bas-bariton Henk Smit en sopraan Jill Gomez. Het Radio Symfonie Orkest werd geleid door Jean Fournet.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): de programmering op de website van de Staatsoper loopt tot 31 mei. Of er daarna nieuwe streams komen, is nog niet bekend. Vanavond is een opname van Mozarts Nozze di Figaro uit 2014 te zien. Voor het orkest stond Sascha Goetzel, de regie was van Jean-Louis Martinoty. In de hoofdrollen zongen Luca Pisaroni (Conte d’Almaviva), Olga Bezsmertna (Contessa d’Almaviva), Anita Hartig (Susanna) en Adam Plachetka (Figaro).

Home Sweet Home (on demand op de website van Operadagen Rotterdam): nog tot 30 mei zijn de nieuwe delen van Home Sweet Home te zien, het aan de coronacrisis aangepaste project van Operadagen Rotterdam. De video’s brengen de verhalen van een stad ten tijde van quarantaine tot leven. Honderd Rotterdamse zangers, muzikanten, dansers, beatboxers, dichters en beeldend kunstenaars maken een online opera over heimwee en verlangen, afstand en thuisgevoel.

Zondag 31 mei

Matthew Polenzani en Pretty Yende in L’elisir d’amore. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ook vandaag is er belcanto vanuit New York te horen met de opera L’elisir d’amore van Donizetti. Het creatieve duo bestond uit dirigent Domingo Hindoyan en regisseur Bartlett Sher. In de hoofdrollen Pretty Yende, Matthew Polenzani en Ildebrando D’Arcangelo.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 17.00 uur op StaatsoperLive): drie jaar oud is de opname van Strauss’ Arabella. De opera werd gedirigeerd door Peter Schneider en geënsceneerd door Sven-Eric Bechtolf. Camilla Nylund zong Arabella naast onder anderen Chen Reiss en Bo Skovhus.

Podium Witteman (om 18.00 uur op NPO 2): de laatste uitzending van Podium Witteman van het seizoen staat in het teken van de toekomst. Onder anderen de sopranen Maayan Licht en Elisabeth Hetherington zingen, begeleid door luitist David Mackor, ‘Je ne cuit pas qu’onques’ van Guillaume de Machaut. Die componeerde de ballade in de veertiende eeuw in isolatie tijdens de pestepidemie.

Operastreams (om 19.00 uur en later on demand op het YouTube-kanaal van De Nationale Opera): terwijl de vier delen van Der Ring des Nibelungen nog even te zien blijven, brengt De Nationale Opera op zondag een nieuwe video. Roméo et Juliette van Gounod werd door Olivier Py geënsceneerd. Sopraan Lyubov Petrova en tenor Ismael Jordi zongen de titelrollen. Verder ziet u onder anderen Cora Burggraaf, Jean-Léon Klostermann, Henk Neven en Mattijs van de Woerd. De muzikale leiding had Marc Minkowski.

Bonsai Garden (on demand op de website van Opera Zuid): het project Bonsai Garden, met composities van Jan-Peter de Graaff en een regie van Kenza Koutchoukali, loopt nog door tot 17 juni. Het vierde deel, met zang van Elisabeth Hetherington, is inmiddels online gezet.

Nieuw op YouTube

Montage
De leden van de Schweizer Opernstudio van de Hochschule der Künste in Bern maakten een collage van filmpjes die thuis gemaakt werden.

Maandag 1 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Strauss’s Salome werd in 2008 uitgevoerd door onder anderen Karita Mattila, Ildikó Komlósi en Joseph Kaiser. Patrick Summers dirigeerde, Jürgen Flimm regisseerde.

Heropening Splendor (op nader te bepalen tijdstippen op Facebook, YouTube en Instagram): er komen updates en impressies, verspreid over de dag, van steeds (vermoedelijk) een minuut of 15 of 20. Via de sociale media komt informatie over wat en hoe laat.

Montagskonzert (om 20.15 uur op StaatsoperTV): bas Günther Groissböck zingt, begeleid door Gerold Huber op de piano, liederen van Rachmaninov en Tsjaikovksi.

Dinsdag 2 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Bellini’s opera I puritani staat op het programma van de videostreams van de Met. In de hoofdrol zong Anna Netrebko, naast onder anderen Eric Cutler en Franco Vassallo. Dirigent was Patrick Summers, de enscenering werd gemaakt door Sandro Sequi. De voorstelling werd in januari 2007 voor video vastgelegd door Gary Halvorson, die recent in een interview met Place de l’Opera vertelde over zijn methodes.

Quirijn de Lang. (© Dik Nicolai)

Trouble in Tahiti (om 19.00 uur op OperaVision): regisseur Matthew Eberhardt brengt het suburbia van de jaren vijftig tot leven in Leonard Bernsteins opera. In de productie van Opera North wordt Dinah gezongen door Wallis Giunta, de Nederlandse bariton Quirijn de Lang zingt Sam. Tobias Ringborg leidt het orkest.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het ensemble Pygmalion onder leiding van Raphaël Pichon voerde in januari 2019 in het Muziekgebouw aan ’t IJ de Mariavespers van Monteverdi uit.

Woensdag 3 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): William Kentridges regie van Lulu van Alban Berg dateert uit 2015. In de hoofdrollen zongen Marlis Petersen, Johan Reuter en Susan Graham. Lothar Koenigs stond voor het orkest.

Donderdag 4 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): regisseur en choreograaf Mark Morris maakte voor de Met een enscenering van Glucks Orfeo ed Euridice. De rollen werden gezongen door Stephanie Blythe (Orfeo), Danielle de Niese (Euridice) en Heidi Grant Murphy (Amor). James Levine was de dirigent.

Vrijdag 5 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de opname van Tosca van Puccini is 42 jaar oud. In die tijd zong Luciano Pavarotti de rol van Cavaradossi. Shirley Verrett was Tosca en Cornell MacNeil vertolkte de rol van Scarpia. De enscenering was gemaakt door Tito Gobbi, James Conlon leidde het orkest.

Candide (om 19.00 uur op de website van OperaVision): Candide van Bernstein werd opgevoerd in een semiconcertante versie op het Grange Festival 2018. Solisten waren onder anderen Rob Houchen, Katie Hall en Charles Rice.

Vorig artikel

Extra steun cultuursector vooral naar instellingen

Volgend artikel

Nieuwe compositie Tsoupaki reist door Europa

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.