Nieuws

Nieuwe compositie Tsoupaki reist door Europa

Meer dan 30 Europese festivals hebben zich verenigd onder de noemer Festivals for Compassion. Op 20 juni starten ze een ‘compassie-estafette’ door Europa met een nieuwe compositie van de Grieks-Nederlandse Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki.

Calliope Tsoupaki. (© Michiel van Nieuwkerk)

Het doel van Festivals for Compassion is uit te drukken hoe muziek ons over alle grenzen heen verenigt in solidariteit met iedereen die op welke manier dan ook is getroffen door corona. Tamar Brüggemann van Wonderfeel is de initiatiefnemer. ‘Livemuziek staat voor verbondenheid, voor intimiteit, voor samenzijn’, zegt ze. ‘Toen de live-ervaring midden maart stilviel en het annuleringen begon te regenen, voelde ik een drang om iets terug te geven. Die drang bleek breed gedeeld, niet alleen in Nederland, maar al snel in heel Europa.’

Calliope Tsoupaki schreef voor het initiatief een nieuw werk, ‘dat iedere musicus op elk instrument kan spelen, net zoals iedereen op zijn eigen manier uiting kan geven aan zijn innerlijke stem van compassie’, aldus de componist.

Het werk gaat op 20 juni op NPO Radio 4 in première in drie uitvoeringen: door gitarist Wiek Hijmans namens het Holland Festival, celliste Maya Fridman namens het Festival Classique en fagottist Thomas Dulfer namens Wonderfeel. Een dag later ‘reist’ de compositie naar Vlaanderen, waar acht festivals het op Klara laten horen.

De teller van het aantal deelnemende festivals staat op het moment van schrijven op 32. Het werk van Tsoupaki wordt live en via streams uitgevoerd. De partituur kan vanaf 8 juni gratis van de website van Festivals for Compassion gedownload worden.

Vorig artikel

Opera in de media: week 23 van 2020

Volgend artikel

Mijn Strauss: Arabella

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.