Binnenkort

Vroege opera’s bij het Festival Oude Muziek

Vrijdag 27 augustus gaat het 29e Festival Oude Muziek van start in Utrecht. Het thema is dit jaar ‘Louis Quatorze’, waarbij de Franse barokmuziek centraal staat. Er staan diverse opera’s en operaconcerten op het programma.

Louis Quatorze is het thema van het 29e Festival Oude Muziek.

Het Festival Oude Muziek wordt sinds 1982 georganiseerd in Utrecht en is uitgegroeid tot het grootste oude muziekfestival ter wereld. Dit jaar speelt het festival van 27 augustus tot en met 5 september en bevat vele concerten rond het thema de Franse barok. Hieronder wat er op operagebied te zien is.

Capriccio Stravagante voert samen met sopraan Judith van Wanroij en bariton Benjamin Alunni op zondag 29 augustus een programma op met hoogtepunten uit diverse opera’s van Leclair, De la Barre, Couperin, Marais en Matho. Het concert is in de Geertekerk.

Sopraan Eugénie Warnier zingt op maandag 30 augustus in Vredenburg Leeuwenbergh ‘airs de cour’ van diverse componisten, begeleid door Julien Léonard op de gamba en Arnaud de Pasquale op de klavecimbel.

Dezelfde dag voert Le Concert Spirituel onder leiding van Hervé Niquet de opera Le carnaval de Venise van André Campra op in Vredenburg Leidsche Rijn, een komedie vol liefdesverwikkelingen. Het gaat om een concertante opvoering, met solisten als Isabelle Druet, Anders Dahlin en Edwin Crossley-Mercer.

De Holland Baroque Society brengt een concert getiteld ‘Rousseau versus Rameau’, op woensdag 1 september in Vredenburg Leidsche Rijn. In het concert valt instrumentaal en vocaal werk uit het ‘formidabele oeuvre’ van Rameau te horen, als repliek op de hetze die filosoof Rousseau tegen de componist ontketende.

Het Waalse ensemble Les Agrémens, geleid door Guy Van Waas, speelt in een concert op 4 september (opera)muziek van opvolgers van Rameau, waaronder Gossec, Rigel, Grétry en Gluck. Bariton Pierre-Yves Pruvot zingt de verschillende aria’s. Het theatrale programma is in de Jacobikerk.

Zie het gehele programma op de website van het Festival Oude Muziek.

Vorig artikel

Così fan tutte als ‘hippiemusical’

Volgend artikel

De wereld in 40 operahuizen: Tallinn

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.