AchtergrondFeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Op de valreep: World opera day 2022

Tot mijn spijt, of moet ik zeggen schande, wist ik niet dat het vandaag World Opera Day was. Voor mij is elke dag Opera dag, zeker sinds ik voor Place de l’Opera werk.

Nationale Opera & Ballet in Amsterdam Foto:© Luuk Kramer

Maar omdat er er 24 uur in een dag zitten en er lezers in alle tijdszones van de planeet zijn, toch nog even aandacht voor World Opera day.

De dag is gekozen omdat op 25 oktober zowel Georges Bizet als Johann Strauss II geboren zijn. Carmen is misschien wel de populairste opera wereldwijd Die Fledermaus is zeker een van de aller bekendste en geliefdste operettes.

Wat er nu werkelijk op World Opera Day allemaal gebeurt is mij niet geheel duidelijk behalve dat er aandacht voor verschillende evenementen wereldwijd is, dat je World Opera Day kunt volgen op Facebook en Instagram en dat je nu een mooi initiatief kunt zien, waarbij zes steden samenkomen om een werk uit te voeren.

De fotocollage van operacoach Kirsten Schötteldreier voor World Opera Day© Kirsten Schötteldreier

OperaVision brengt Helsinki, Lviv, London, Rome, San Francisco, en Warschau samen om World Opera Day te vieren. Jonge artiesten in elke stad zullen een scene uitvoeren uit de Gouden Kroon, een opera uit 1923, van de Oekraïense componist Borys Lyatoshynsky. In 1923 werd een nieuwe politiek ingevoerd die toestond om ’terug te keren naar de culturele roots’ van de verschillende landen van nieuwe Sovjet Unie. Het leidde er toe dat in die tijd verschillende commissies aan componisten en librettisten gegeven werden voor nieuwe opera’s met historische Oekraïense thema’s. Vandaag staat de opera community schouder aan schouder met Oekraïne en dit project bereikt hopelijk een nieuwe groep liefhebbers van Oekraïense cultuur over de hele wereld.

Hier is Gouden Kroon te zien.

In 2020 besteedde Place de l’Opera uitgebreid aandacht aan de World Opera Day. François van den Anker schreef een mooi artikel.

 

Vorig artikel

Aaike Nortier: Naar Zagreb!

Volgend artikel

Aaike Nortier in Zagreb; daar zijn we dan

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen