AchtergrondBinnenkortBuitenlandFeaturedReisverhalenWedstrijd

Aaike Nortier: Naar Zagreb!

De pas 19-jarige zangstudente, mezzosopraan Aaike Nortier werd uitgekozen door een vakjury om Nederland te vertegenwoordigen op het Europese zangcours, de Lions European Music Competition in Zagreb. Het is zeg maar het Eurovisie Songfestival voor klassieke zangers. Het concours vindt plaat tijdens het Europaforum in Zagreb (van 26 t/m 28 oktober 2022). Aaike is student aan de ArtEZ University of the Arts in Zwolle.

Mezzospraan en blogger Aaike Nortier. Foto:© La Mascotte

Aafke studeert bij de bekende sopraan en zangpedagoge Claudia Patacca. Ze komt uit een muzikale familie en wilde vanaf haar achtste jaar een beroemde operazangeres worden. Toen ze 13 was, werd ze lid van een operakoor en op haar zestiende werd ze toegelaten tot het talentenprogramma van ArtEZ. Inmiddels drie jaar later is Aaike bezig met haar bachelor, soleerde tijdens vele concerten, was te horen op NPO Radio 4 en heeft deelgenomen aan meerdere masterclasses. Bij het Prinses Christina Concours won ze in 2021 de tweede prijs en de publieksprijs.

Aaike is de jongste van alle deelnemers op het concours en ze gaat voor Place de l’Opera een blog bijhouden over haar grote avontuur.

Vandaag Aflevering 1: Vetrek uit Nederland

Op Schiphol voor vertrek naar Zagreb. Foto: ©Aaike Nortier.

Mijn ouderlijk huis voor de zoveelste keer verlatend, sleepte ik vanochtend mijn zware koffer en rugtas achter me aan. Ik heb maanden naar deze dag uitgekeken, maar nu het zover is, voelt het nog steeds onwerkelijk. Alsof ik gewoon op vakantie ga, zo voelt het een beetje.

Gelukkig zijn we anderhalf uur voordat we eigenlijk weg moesten vertrokken naar Schiphol, want na een kleine twintig minuten rijden staan we natuurlijk al in de file.

Ik vlieg vanmiddag naar Zagreb, om daar, in essentie, alle Nederlandse zangers van jonger dan 26 jaar die op een conservatorium studeren, te vertegenwoordigen op de Lions European Music Competition. Ik voel me bijzonder vereerd om dit te mogen doen, echt waar, maar het voelt ook zo absurd dat ík degene ben die dat dan gaat doen. En dan ben ik, met mijn 19 jaar, ook nog eens de jongste in de hele competitie. Ga er maar aanstaan, zou mijn docent zeggen.

Gelukkig gaat laatst genoemde ook mee, dus ik ben niet helemaal alleen. Claudia Patacca, mijn lieve zangjuf, is de voorzitter van het concours in Nederland. Zij heeft een paar maanden geleden alle conservatoria in Nederland aangeschreven en een jury aangesteld. Alle conservatoria die mee wilden doen, hebben hun beste zanger filmpjes laten insturen en daar heeft de jury de beste kandidaat voor het conservatorium uitgekozen. De jury, bestaande uit Annett Andriessen, Ed Spanjaard en Marion van den Akker, heeft unaniem besloten dat ík dat moest zijn, en dat is iets heel groots.

Ik heb er enorm veel zin in en kijk ernaar uit om dit avontuur aan te gaan!

WORDT VERVOLGD

Selfie op Schiphol met sopraan en docente Claudia Patacca Foto: ©Aaike Nortier

 

Ter kennismaking met Aaike een vertolking van Jenny uit Aufstieg und fall der Stadt Mahagonny.

Vorig artikel

Grootse Medea live from The Met

Volgend artikel

Op de valreep: World opera day 2022

De auteur

Redactie

Redactie