FeaturedGeen categorieReisverhalenWedstrijd

Aaike Nortier in Zagreb; daar zijn we dan

De pas 19-jarige zangstudente, mezzosopraan Aaike Nortier werd uitgekozen door een vakjury om Nederland te vertegenwoordigen op het Europese zangcours, de Lions European Music Competition in Zagreb. Het is zeg maar het Eurovisie Songfestival voor klassieke zangers. Het concours vindt plaat tijdens het Europaforum in Zagreb (van 26 t/m 28 oktober 2022). Aaike is student aan de ArtEZ University of the Arts in Zwolle.

Aaike is de jongste van alle deelnemers op het concours en ze gaat voor Place de l’Opera een blog bijhouden over haar grote avontuur.

Mezzospraan en blogger Aaike Nortier. Foto:© La Mascotte

Aflevering 2:

Nou, daar zijn we dan, in het 5-sterren Westin Hotel in Zagreb. Het is hier vreselijk druk, want er is één of andere politiek congres aan de gang in dit hotel. Er lopen dus allemaal gestreste politici in pakken en mooie jurken van hot naar her en ik kom aan in m’n vliegtuig kloffie; lekker begin van m’n week, moet ik zeggen, haha.

Maar goed, ik heb echt niets te klagen. Mijn kamer is heerlijk ruim en ik heb een fantastische badkamer, met een heel groot bad en een fijne regendouche.

Zo meteen hebben we al de eerste meeting van de Lions, die tijdens een etentje wordt gehouden. Ik ben zeer benieuwd naar de rest van de zangers!

Ik bij het operagebouw in Zagreb, wat tegenover het conservatorium ligt! Foto: © Aaike Nortier

Avond

Uitgeput plof ik mijn bed in. Het was een bijzonder vruchtbare dag en de zangers die ik tot nu toe ontmoet heb, zijn allemaal vreselijk attent. Iedereen is net zo zenuwachtig als ik en dat stelt me toch wel gerust. Nu ga ik gauw slapen, want ik heb morgen mijn eerste repetitie met de correpetitor…

DAG 2 ochtend

Ik kom mijn bed uitgestrompeld na een heerlijke nacht, waarin ik 9 uur aan één stuk door geslapen heb. Als ik beneden kom word ik direct overrompeld door het gigantische ontbijtbuffet… Ze hebben hier werkelijk alles! Fruit, brood, ei, nog meer brood, pannenkoeken, vlees, nog meer fruit, nog meer ei, nog meer vlees… We mogen ons bord zo vol mogelijk gooien en dan nog eens en als we uitgegeten zijn worden we weer op onze wenken bediend.

Zodirect ga ik naar het conservatorium om mijn correpetitor van tevoren te betalen, dat moet elke zanger. Daarna heb ik vanmiddag om 14:00 uur de eerste repetitie, waar ik ga werken aan mijn eerste twee aria’s: de Havanaise van G. Bizet uit Carmen en Ah Scostati/Smanie Implacabili van W. A. Mozart uit Così fan Tutte. Ik ben benieuwd!

Eind v/d middag

Ik heb net mijn repetitie gehad met Viktor Čižić, de pianist die mij begeleidt op het concours. Ik moet zeggen dat ik enigszins nerveus was om te repeteren met een pianist die ik nog nooit ontmoet had, maar het was super gezellig en we voelden elkaar goed aan. Daardoor heb ik nu weer even extra bevestiging; het komt allemaal wel goed.

Ik heb wel echt geluk dat het toevallig zo is dat Claudia voorzitter van het concours is en zij dus degene is die met mij mee is gegaan; zo heb ik altijd mijn docent bij me. Ze heeft me vanochtend ook begeleid met het inzingen en we doen alles samen. Zo zijn we vanmiddag tussendoor naar de stad gegaan om wat te eten te halen en lopen we zo samen naar een restaurant om daar te eten. Al met al een fijne dag vandaag.

Conservatorium Zagreb Foto: ©Aaike Nortier.

Tot morgen!

Hier is aflevering 1 

Vorig artikel

Op de valreep: World opera day 2022

Volgend artikel

Aaike Nortier: Ik sta in de finale!

De auteur

Redactie

Redactie