Buitenlands nieuwsNieuws

Britse arts strijdt tegen te dikke zangers

Niet alleen in Nederland wordt er door operazangers en publiek verhit gediscussieerd over de omvang van zangers. Ook in Engeland is de discussie opgelaaid, nadat een bedrijfsarts in een interview met de BBC het eetgedrag van zangers én publiek laakte. Een ‘survey’ moet de feiten op tafel brengen.

De Engelse huisarts Giovannesta Bartolo is van Italiaanse afkomst en werkt als company-practitionar (een Britse variant op wat in Nederland een bedrijfsarts heet) voor enkele Engelse operagezelschappen. Het interview dat ze onlangs gaf voor BBC Radio 3, de klassieke zender, maakte veel discussie los.

De arts stelt dat de artiestenfoyers van operatheaters per direct zouden moeten stoppen met het verstrekken van ongezond voedsel. Zangers en zangeressen moeten simpelweg niet in de verleiding komen tussen repetities door te eten. ,,Een Violetta die meer weegt dan 75 kilo is ridicuul. En gezien zijn extreem actieve seksuele activiteiten kan een Don Giovanni simpelweg niet meer wegen dan pakweg 80 kilo”, zei de arts op de radio.

‘Stop eating, start singing.’ Die bumpersticker zou de Britse graag op de auto’s van alle operaliefhebbers willen zien.

De reacties van de BBC-luisteraars waren over het algemeen negatief. Enkelen dreigden zelfs hun lidmaatschap van de BBC op te zeggen. ,,Uw opmerkingen zijn buitengewoon beledigend”, was één van de nog milde commentaren, van een sopraan, op de website van de omroep. Een operazanger die anoniem wilde blijven, schreef: ,,Blimey… Gordon Ramsay vloekt voortdurend in de keuken, maar eigenlijk doet u precies hetzelfde in het operatheater!”

Toch was het niet die stellingname waar het Britse operapubliek de laatste dagen massaal over viel. Dat raakte echt geïrriteerd toen de arts de bal bij de bezoekers van operavoorstellingen legde. De kern van het probleem zit volgens haar niet áchter de schermen, maar ervóór.

,,Hoe kan je van operazangers verwachten dat ze slank blijven terwijl hun publiek voortdurend eet? Uitgebreide maaltijden voorafgaand aan het bezoek aan een voorstelling, patisserie in de pauzes en een stevig glas na afloop”, zo beschreef de kritische arts het gedrag van het publiek. ,,Ik was onlangs in Nederland. Daar drinkt men in de pauze grote hoeveelheden koffie, met flink wat suiker. Er worden candybars verkocht in de pauze en men dient te beseffen dat ook pepermunt vol calorieën zit.”

Niet de zangers zijn het probleem, het is het publiek dat de eetcultuur rond opera in stand houdt. ,,Zo krijg je dus ook te dikke vocalisten”, luidt de analyse van Giovannesta Bartolo. Voor het Engelse operapubliek heeft ze een ‘survey’ opgesteld, zodat in kaart kan worden gebracht hoe het zit met de eetzucht van operabezoekers. Ze eist op basis daarvan actie van de National Health Service.

Speciaal voor de lezers van Place de l’Opera is de ‘Fat singers survey’ naar het Nederlands vertaald, zodat ook zij kunnen meten of ze ongewenst eetgedrag vertonen dat het probleem van te dikke zangers in stand houdt. De uitkomsten van het onderzoek, dat anoniem wordt ingevuld, zullen worden gepubliceerd.

Klik hier om mee te doen aan de ‘Fat singers survey’

Vorig artikel

Youtube-portret: Magda Olivero

Volgend artikel

Anna Netrebko zingt Manon in bioscopen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

6Reacties

  1. Edward - Blaricum
    1 april 2012 at 07:52

    Wat houdt die dokter er een merkwaardige taakopvatting op na. Mijn vrouw en ik gaan op een avondje opera graag vooraf dineren en inderdaad, in de pauze nemen we ook vaak nog een versnapering. Wat is daar mis mee?

  2. Peter
    1 april 2012 at 08:38

    Welke dag is het vandaag…..??

  3. 1 april 2012 at 08:54

    Laten we hopen dat dit een flauwe 1 april grap is.

    Ik ga in ieder geval niet meer in discussie met domme mensen, arts of niet, die er vanuit gaan dat dikke mensen, zanger of niet, allemaal dik zijn omdat ze zich de hele dag zitten vol te proppen.

    Happy 1 april allemaal!

  4. Eveline
    1 april 2012 at 10:43

    Wat mij altijd stoort: hoestende mensen die luid krakende zakjes anta flu en andere hoestsnoepjes gaan zitten openscheuren en er dan een stuk 6 van die dingen al voor de pauze doorheenkauwen. Lawaai en ook nog pure suiker!

  5. Maria
    1 april 2012 at 15:27

    Leuk gevonden. Ik ben jarig op 1 april (echt waar) en ik vroeg me al af waar de grap bleef die mijn verjaardag dit keer zou opvrolijken! @Eveline: Ik ben ook een groot voorstander van een snoepverbod tijdens voorstellingen.

  6. Victor Baarn
    2 april 2012 at 09:56

    Dr. Bartolo. Waar ken ik die man ook alweer van ;-))

    Een dokter van mijn formaat bedrieg je zomaar niet…