Nieuws

Enquête: Place de l’Opera-lezer eet gezond

De Place de l’Opera-lezer is zo ongezond nog niet. Het gros van de lezers eet slechts een lichte maaltijd voor een operavoorstelling, krijgt noch bij Maria Callas noch bij Juan Diego Flórez trek of dorst en wordt niet verleid door de gebakjes in de foyer van Het Muziektheater. Dat blijkt uit een 1 april-enquête.

Place de l’Opera berichtte op 1 april over de verwoede strijd van bedrijfsarts Giovannesta Bartolo tegen te dikke zangers. Ze laakte niet alleen het eetgedrag van de artiesten, maar ook het slechte voorbeeld dat het publiek geeft.

Flórez zet niet aan tot drinken (foto: James McMillan / Decca).

Gezien de commotie die Bartolo’s uitlatingen veroorzaakten, nam Place de l’Opera de moeite een door de arts opgesteld ‘survey’ in het Nederlands te vertalen, om zo het eetgedrag van Nederlandse operagangers eens te peilen.

Zo’n twintig mensen namen de moeite de enquête in te vullen. Een meerderheid van 58 procent gaf aan slechts een lichte maaltijd voor een opera-uitvoering te eten. En maar liefst 72 procent toonde zich zeer wilskrachtig door nooit in de verleiding te komen door de gebakjes van Holtkamp in de foyer van De Nederlandse Opera.

Opvallend genoeg krijgen maar weinig lezers honger bij het beluisteren van Maria Callas of dorst bij de stem van Juan Diego Flórez. Maar gelukkig controleert bijna driekwart van de lezers wel altijd de datum als een bericht de dag na 31 maart verschijnt…

Dat laatste zou ook raadzaam zijn geweest voor Radio 4. De klassieke muziekzender besteedde vandaag in Podium uitgebreid aandacht aan Bartolo’s commentaar op dikke zangers. De zender interviewde zelfs iemand uit de keuken van Het Muziektheater. Luister de uitzending terug op de website van Radio 4.

Vorig artikel

Hoofdredactioneel: Arm Nederland

Volgend artikel

Jacques Imbrailo pakt uit in Kleine Zaal

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.