Buitenlands nieuwsNieuws

Thomas Hampson krijgt Mendelssohnprijs

Thomas Hampson heeft de Internationale Mendelssohnprijs van de stad Leipzig gewonnen. Hij kreeg de prijs zaterdag 28 september uitgereikt tijdens een galaconcert in het Gewandhaus in Leipzig.

Thomas Hampson (foto: Dario Acosta).
Thomas Hampson (foto: Dario Acosta).

De Mendelssohnprijs werd in 2007 ingesteld. Aanleiding was de tachtigste verjaardag van Kurt Masur, jarenlang dirigent van het Gewandhaus Orkest en mede wegens zijn rol tijdens Die Wende in 1989 ereburger van de stad. Masur kreeg als eerste deze nieuwe prijs uitgereikt.

De prijs kan in drie categorieën worden toegekend: muziek, beeldende kunst en maatschappelijk engagement. Hierin weerspiegelt zich het leven en werk van Felix Mendelssohn Bartholdy. Onder de prijswinnaars bevinden zich onder meer Lang Lang, Anne-Sophie Mutter, Riccardo Chailly en oud-kanselier Helmut Schmidt.

Dit jaar werden er drie prijzen uitgereikt, in elke categorie één. Naast Markus Lüpertz (beeldende kunst), oud-president Richard von Weizsäcker (maatschappelijk engagement) was voor de operawereld natuurlijk de muziekprijs de meest in het oog springende. Deze werd toegekend aan Thomas Hampson, die zijn dankwoord in keurig Duits begon, maar vervolgens toch maar terugviel op zijn moedertaal.

Als reden Hampson de prijs toe te kennen werd gerefereerd aan zijn intensieve bemoeienis met het ‘Kunstlied-Repertoire’, wat hem tot een meester in dit ‘Fach’ heeft gemaakt. Verder werd verwezen naar Hampsons opnamen van Mendelssohns oratoria Elias en Paulus en diverse van diens liederen.

Voor de pauze werden Drei geistliche Lieder ten gehore gebracht door mezzosopraan Annette Markert, begeleid door orgel en koor. Vervolgens speelde de negenjarige pianiste Laetitia Hahn Mendelssohns Rondo capriccioso in E-dur. Prijswinnaar Lüpertz improviseerde met een jazzband op piano.

Prachtig moment was het dirigaat van Kurt Masur na de pauze. De bijna blinde en moeilijk bewegende dirigent leidde zijn vroegere orkest uit het hoofd in een uitvoering van Schumanns tweede symfonie.

Drie grootheden van vroeger en nu uit de muziekwereld van Leipzig werden zo verenigd: Masur, zijn voorganger Mendelssohn en diens illustere stadgenoot Schumann. Tel Bach daar nog bij op en je krijgt een indruk van de muziekhistorische betekenis van deze stad. Hampson benadrukte dan ook sterk hoe groot de eer is om deze prijs in ontvangst te mogen nemen.

De aanwezigheid van de 93-jarige Von Weizsäcker maakte de avond op een andere wijze bijzonder. Hij en Masur zijn twee mastodonten, die elk op eigen wijze hun sporen hebben verdiend en beiden een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het proces dat Leipzig weer een plaats heeft gegeven in de grote Europese cultuurwereld.

Vorig artikel

Sonostream.tv zendt Neue Stimmen uit

Volgend artikel

Glucks Armide in beeld en geluid

De auteur

Peter Franken

Peter Franken