Nieuws

Cité de l’Opera: Pretty, Andrew en Marina

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité del’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 305.

In your face
Niet operaland Engeland maar operaland Italië heeft het EK gewonnen.

Nieuw werk van Jelinek en Neuwirth
De voorstelling Bählamms Fest op het programma van de Ruhrtriennale heeft Nederlands en Vlaams aandeel door Marcel Beekman, Katrien Baerts en Linsey Coppens.

Werken in de industriële omgeving van het Ruhrgebied blijkt toch risico’s te geven, althans voor operazangers. Andrew Watts had een ongelukje bij de repetities van Bählamms Fest.

Sorry
Er gaat gelukkig veel door, zoals Wonderfeel en de zomerconcerten in het Concertgebouw. Maar de nieuwe maatregelen geven opnieuw zorgen voor freelance musici.

Fidelio?
Tekst en beeld liepen even niet helemaal synchroon bij de berichtgeving over de gevangenen in Sydney.

Quatorze Juillet
Op 14 juli wordt de nationale feestdag in Frankrijk afgesloten met een concert onder de Eiffeltoren. Naast Pretty Yende staan onder anderen tenor Piotr Beczała en violist Renaud Capuçon op het buitenpodium.

Innovatie
Het Royal Opera House organiseerde een discussie via Zoom over de positie van vrouwen in opera. Onder anderen sopraan Kate Royal was te gast in het panel.

Nieuw in München
Matthew Polenzani is in München voor een nieuwe productie van Mozarts Idomeneo, die over een kleine week in première gaat. De organisatie van de Münchner Opernfestspiele kon recent meer kaarten in de verkoop brengen dankzij versoepelingen.

Verdi tussen Wagner en Saariaho
Tussen de geprezen Innocence en de omstreden Tristan und Isolde valt Falstaff in Aix-en-Provence wat minder op de recensies.

Toch nog op dvd
Kortgeleden verscheen de opera Mireille van Charles Gounod op dvd. De opname werd meer dan tien jaar geleden gemaakt in de Opéra Garnier in Parijs.

Marina vond zichzelf
Sopraan Marine Rebeka trof op YouTube een video van haar aria ‘Suon festivo… Coppia iniqua’ uit Anna Bolena. Ze zong de muziek in een speciaal online gala. Volgend jaar komt ze naar Amsterdam voor de liveversie in de complete opera.

Gelukkig hebben we de foto’s nog
Vorige week zong bariton Thomas Oliemans Franse chansons in het Amsterdamse Concertgebouw. Anna van Kooij legde het optreden vast op beeld.

Studeren bij Hampson
Kansen voor jonge talenten, die zich met een foto, twee videos en een aanbeveling van een bekende uit de operawereld kunnen aanmelden.

Vorig artikel

Aangrijpend realisme in nieuwe Saariaho

Volgend artikel

OPERA2DAY brengt de opera die Bach nooit schreef

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.