Nieuws

Italiaanse operahuizen in zwaar weer

De financiële crisis spaart het internationale operaleven allerminst. Na problemen bij diverse operahuizen in Amerika, lijken nu ook vele theaters in Italië het te moeten ontgelden. De overheid dreigt ruim 650 miljoen euro aan ‘culturele subsidies’ in te trekken.

In Italië drijven vrijwel alle operahuizen op steun van de overheid. Enige tijd geleden waarschuwde premier Silvio Berlusconi al dat alle theaters en musea luxe zijn geworden. Nu de economie inderdaad een flinke klap op lijkt te lopen, is de verwachting dat de overheid het mes in de subsidies van culturele aard gaat zetten. Naar verluidt zou er de komende drie jaar voor ruim 650 miljoen euro in de fondsen voor culturele doeleinden gesneden gaan worden.

Tegenover de Chicago Tribune, die het nieuws meldde, reageerden diverse betrokken erg bezorgd. „Op dit moment is alles onzeker”, zei bijvoorbeeld Gianni Tangucci, artistiek directeur van het beroemde Teatro San Carlo in Napels.

Zijn operahuis is één van de drie Italiaanse huizen die zwaar in de schulden zitten. Het theater staat zelfs onder curatele, en voert bijna de helft minder producties op dit seizoen. Maar als de overheid inderdaad gaat bezuinigen, zullen ook de andere dertien operahuizen dat gaan voelen.

De gevolgen kunnen wel eens ver strekken. Want, zo menen diverse directeuren van theaters, opera is hecht verbonden aan het beeld van Italië. Het beeld in de wereld (onder toeristen), maar ook het zelfbeeld van Italianen. Wat zou Italië zonder opera zijn?

„Opera was de taal die Italië’s eenwording symboliseerde. In een verenigd Italië was opera de taal die iedereen begreep”, zegt Tangucci. „Het is het DNA van Italië.”

Vorig artikel

Unieke Fledermaus, met dank aan Haenen

Volgend artikel

Koreaanse La Traviata oogst succes in Italië

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.