Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Zürich

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 38 het Opernhaus Zürich.

Vanaf Parijs zetten we koers richting het eindpunt van de reis, met Zürich als twee na laatste halte (foto: Suzanne Schwiertz).

Het gebouw
Het eerste permanente theater dat in Zürich werd gebouwd, was het Aktientheater, dat in 1834 haar deuren opende met een voorstelling van Die Zauberflöte van Mozart. Tijdens zijn periode van verbanning uit Duitsland verkeerde Richard Wagner regelmatig in dit theater.

In 1890 brandde het pand af. Fellner en Helmer ontwierpen een nieuw theater, vrijwel geheel door private geldschieters gefinancierd. Het theater kreeg de naam ‘Stadttheater’ en werd gedoopt met een voorstelling van Lohengrin in 1891.

In 1964 werd de naam van het theater veranderd in Opernhaus. Het huis heeft zo’n 1100 stoelen en werd in de jaren tachtig volledig gerenoveerd (onder veel protest). Bij de renovatie werd ook een kleiner toneel aangelegd voor producties.

Het operahuis is gebouwd in neoklassieke stijl en telt diverse borstbeelden van bekende kunstenaars, waaronder Weber, Wagner en Mozart.

Het gezelschap
Sinds de opening van het Aktientheater in 1834 wordt het operahuis in Zürich gerund door een groep aandeelhouders. In de eerste jaren waren dat enkele theaterliefhebbers uit de stad, inmiddels heet het bedrijf Opernhaus Zürich AG. In 2009 vierde het haar 175e verjaardag.

Het gezelschap heeft sinds 1985 een eigen orkest en sinds 1995 ook een barokensemble, La Scintilla. Sinds 1991 staat Alexander Pereira aan het roer als intendant. Hij werkte eerst samen met Franz Welser-Möst als chef-dirigent en nu met diens opvolger Daniele Gatti.

Het Zürchner Opernhaus produceert ieder seizoen een kleine 40 opera’s in zo’n 280 voorstellingen. Daarnaast zijn er zo’n tien balletten, een stuk of twintig concerten en diverse liedrecitals.

Het Zwitserse operahuis staat hoog aangeschreven op het internationale toneel en trekt jaarlijks vele grote sterren aan voor haar producties.

Seizoen 2010/2011
Het Opernhaus Zürich brengt in de resterende maanden van seizoen 2010/2011 nog vele titels, waaronder veel klassiekers: Norma, Cavalleria rusticana/Pagliacci, Die Zauberflöte für Kinder, Falstaff, Simon Boccanegra, Die Kluge van Orff met Mesdames de la Halle van Offenbach, La Traviata, La Juive, Rigoletto, La Bohème, Un ballo in maschera, Moses und Aron, Anna Bolena, Uit een dodenhuis, Parsifal, Carmen en Il re pastore.

Enkele grote namen die in deze opera’s zullen optreden: Elena Mosuc, José Cura, Barbara Frittoli, Leo Nucci, Neil Shicoff, John Osborn, Piotr Beczala, Fiorenza Cedolins, Eva Mei, Elina Garanca, Matti Salminen en Rolando Villazón.

In juni en juli staan verder de Zürcher Festspiele op het programma. Ook zijn er de komende maanden nog liedrecitals van Ben Heppner, Cornelia Kallisch, Thomas Hampson, Michael Schade en Diana Damrau.

Zie voor meer informatie: www.opernhaus.ch.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur
Hanoi
Mumbai
Ankara
Tel Aviv
Cairo
Kaapstad
Buenos Aires
São Paulo
Caracas
San José
Mexico City
New York
Toronto
Reykjavik
Glasgow
Londen
Lissabon
Barcelona
Parijs

Vorig artikel

Nieuwe Tristan in Berlijn slecht ontvangen

Volgend artikel

Povere wereldpremière Ponchielli-liederen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.