AchtergrondBuitenlands nieuwsNieuws

Zonne-energie voor het Opernhaus Zürich

De wellicht grootste zonne-energiecentrale van Zürich werd op 2 oktober feestelijk ingewijd: hij staat op het dak van het grote opslagmagazijn van het Opernhaus Zürich. Het kersverse beste operahuis van 2019 begint daarmee aan een groene toekomst, ondersteund door een nieuwe sponsor uit de Zwitserse horloge-industrie.

Kügeliloo, zo luidt de nieuwe naam van het magazijn van het Opernhaus Zürich. (© Andrin Fretz)

De grote show vond dit keer niet plaats op de bühne en was ook niet met titel en datum in het seizoensprogramma aangekondigd. De ster van de avond heette Sisyphos, een enorme heftruck. Er waren geen kaarten te koop voor zijn optreden, alleen genodigden waren welkom. Het was echter niet een liefdadigheidsevenement voor een ‘happy few’, zoals ze om de haverklap plaatsvinden in Zürich. Nee, de spannende avond betrof de inwijding van het gerenoveerde hoogbouwmagazijn van het operahuis.

De grote hal in stadsdeel Oerlikon werd gedoopt met een schilderachtige en zeer Zwitserse naam: Kügeliloo. De naam betekent zoveel als ‘grondstuk van Herr Kügeli’, zo legde de wethouder van cultuur Jacqueline Fehr uit in haar toespraak. 16 miljoen euro had de stad over voor het project. Het gebouw was verontreinigd met asbest en moest daarom grondig gerenoveerd worden. De omvang van de hernieuwde hal is gigantisch: 80 bij 80 meter, met een hoogte van 13 meter.

De bouwwerkzaamheden aan dit cruciale deel van het operabedrijf duurden tweeënhalf jaar, waarbij het budget en het tijdplan niet overschreden werden. Eén van de grootste zonne-energiecentrales in het kanton Zürich is nu actief. De 2.660 panelen, geplaatst op een oppervlakte van 4.350 m2, moeten zo’n 780‘000 kWh zonne-energie per jaar voor Zürich produceren.

Met dank aan de techniek van een hoogbouwmagazijn is er in de hal plek voor de decors en de rekwisieten van zo’n tachtig producties. De nieuw aangekochte heftruck Sisyphos, een reusachtig ding, gaat moeiteloos door de stellingen, een beetje zoals wij een cd in de kast zouden zetten. In de kelder bevindt zich de omvangrijke kostuumopslag van het huis. Het lijkt op een oneindig warenhuis, met rijen waar je jezelf makkelijk kunt verliezen. Als kroon op de renovatie heeft het gebouw een nieuwe metalen façade gekregen, die aan een theaterdoek doet denken.

De betrokken firma’s, het directieteam van het Opernhaus Zürich met intendant Andreas Homoki en vertegenwoordigers van de kantonregering waren allemaal bij de presentatie aanwezig. Sisyphos gaf een indrukwekkende ‘balletuitvoering’ en natuurlijk ontbrak muziek niet. Twee getalenteerde en charmante solisten uit de operastudio van het huis, beiden uit Oekraïne, gaven met bravoure acte de présence. De briljante sopraan Yuliia Zasimova en de smachtende tenor Yuriy Hadzetskyy schitterden met aria’s en duetten.

Om eerlijk te zijn: de stemming in het magazijn was fantastisch en er was meer enthousiasme, betrokkenheid en vreugde dan in sommige versleten routine-uitvoeringen van repertoirestukken. Eigenlijk zou de hal ook prima voor uitvoeringen gebruikt kunnen worden. De postindustriële atmosfeer is interessant en decors zijn er genoeg.

Er zijn 2.660 zonnepanelen op het dak van het magazijn aangebracht. (© Andrin Fretz)

Het Opernhaus Zürich staat sinds lange tijd weer flink in de spotlights. Voor zijn verscheidenheid en artistieke niveau werd het gezelschap onlangs in Berlijn uitgeroepen tot operahuis van het jaar bij de Oper! Awards, een prijs die sinds dit jaar in twintig categorieën uitgereikt wordt.

Daarbij komt nog dat het huis vanaf dit seizoen gesponsord wordt door Rolex, als eerste operahuis in Duitstalig gebied. Rolex ziet een “internationaal charisma van Zwitserse komaf” in het Opernhaus Zürich, waar topartiesten als Cecilia Bartoli, Juan Diego Flórez, Sir Bryn Terfel en Benjamin Bernheim (allemaal betrokken bij het horlogemerk) regelmatig te gast zijn. Rolex wordt naast de langjarige sponsors UBS en Credit Suisse de derde partner van het operahuis.

Zonne-energie, moderne logistiek, een geldregen door edele horloges en een internationale prijs: een fantastische balans voor het Opernhaus Zürich, waar nu even hoogstaande avonden op de bühne moeten volgen.

Voor wie niet in Zürich woont: spannend is de video op de website van het Opernhaus Zürich waarin al het werk achter de coulissen van het huis in beeld gebracht wordt.

Vorig artikel

IJzersterke Pique Dame in première in Essen

Volgend artikel

Adembenemende Zeffirelli opent biosseizoen

De auteur

Alessandro Anghinoni

Alessandro Anghinoni