Nieuws

Cité de l’Opera: Plácido, John en Joyce

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 268.

The show did go on
Afgelopen zaterdag werd Plácido Domingo geëerd met een gala in het Bolshoi Theater. Bekende collega’s als Pretty Yende en Ildar Abrazakov zongen operarepertoire.

Nieuw initiatief in het Verenigd Koninkrijk
‘Let’s work together for an inclusive and sustainable future for opera in the UK.’ Met die tekst opent de website van Opera UK, een nieuw initiatief met als doel het ondersteunen van de Britse operawereld.

John is optimistisch
‘Ik klaag niet, we kijken vooruit naar de honderd concerten die we tot kerst brengen.’ Wigmore Hall-directeur John Gilhooly is optimistisch in dit interview voor de podcast van Andrew Constantine.

Steun voor Glyndebourne
Regisseur Mariame Clément vraagt: ‘Help Glyndebourne to keep the dream alive.’ Ze regisseert volgend jaar een nieuwe productie van Il turco in Italia van Rossini voor het Glyndebourne Festival.

Gids voor beginners
Hoe is het om voor het eerst een operahuis binnen te gaan? Het antwoord op die vraag, en vele andere vragen, komt in een nieuwe serie podcasts van de Canadian Opera Company.

Terugkijken
In het kader van World Opera Day, afgelopen zondag 25 oktober, zet Opera Now de archieven voor een weekje open.

Opera op afstand
In Zürich speelt het orkest en zingt het koor in een ruimte buiten het theater. Het geluid wordt via glasvezel naar de bezoekers in het theater geleid. Zo ziet het slotapplaus eruit.

Rameau in Parijs
Over de grenzen gaan sommige producties – voorlopig – gewoon door. In Parijs staat vanaf 11 november een opera van Rameau op de agenda.

Joyce Sing Sings
Achter één van de liederen die Joyce DiDonato onlangs zong tijdens haar recital in Duitsland voor de Metropolitan Opera zit een bijzonder verhaal. Wie dik vier minuten de tijd neemt om deze video te bekijken, kan er een beter humeur van krijgen.

Beperkingen
Ook zangers die het geluk hebben betaalde concerten te kunnen geven lopen tegen onvoorziene beperkingen aan. Reizen is lastig en de regels bepalen soms dat je in quarantaine moet.

Transparantie
Werk! De tijdens de coronacrisis wat zwijgzame Nationale Opera zoekt een persmanager. Eén van de eisen: ‘Voor (muziek/opera) journalisten in binnen- en buitenland ben je niet alleen het aanspreekpunt, maar je faciliteert hen ook door het aanleveren van informatie.’

Veiligheid
Bezoekers aan de Wiener Staatsoper moeten vanaf vandaag ook als ze eenmaal op hun plaats zitten een mondmasker dragen.

Terug naar af
In Italië zijn de theaters tot eind november gesloten.

Niks gewend
In de NTR ZaterdagMatinee hadden we nog niet zo lang geleden vier countertenoren op één podium. De opera van Santa Fe vindt twee in een héél seizoen al bijzonder.

Vorig artikel

Classics To Go publiceert scheurkalender

Volgend artikel

Lotte de Beer regisseert Falstaff in Malmö

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.