Home » CD-recensies

Rutherford interpreteert Schwanengesang

31 mei 2016 Geen reacties

Velen gingen hem voor en velen zullen hem volgen. Maar tussen al die collega’s zal James Rutherfords interpretatie van Schubert Schwanengesang er waarschijnlijk niet uitspringen. Zijn opname bij BIS valt tegen.

Rutherford SchwanengesangSoms denk ik dat er een (tijdelijk) verbod zou moeten komen op het opnemen van bepaalde muziekstukken. Om te beginnen de drie bekende liederencycli van Franz Schubert. We verzuipen in de hoeveelheid (veelal fantastische, dat wel) uitvoeringen. En het einde is nog niet in zicht.

Ik snap best dat elke zichzelf respecterende zanger zijn stempel op Schuberts liederen wil drukken, maar wie nú nog Schwanengesang meent te moeten opnemen, moet verrekt veel te vertellen hebben.

Bariton James Rutherford heeft veel te vertellen. Alleen: wat hij ons wil vertellen, klopt voor geen meter. De Brit beschikt over een grote, dramatische stem, die hem bijzonder geschikt maakt voor Wagner-rollen. Maar daarin schuilt direct een gevaar als je de intimiteit van Schuberts laatste opus gaat opzoeken.

Rutherford en zijn begeleider Eugene Asti hebben vijftien jaar lang aan deze liederen gewerkt en ze in verschillende volgordes uitgevoerd (er moest uitgeprobeerd worden). Voor hun definitieve (?) versie hebben ze ‘Herbst’ aan het Rellstab-gedeelte toegevoegd. En omdat Rutherfords stem zo laag en zwaar is, zijn de liederen een terts naar beneden getransponeerd.

Het resultaat vind ik zeer onbevredigend: onbeholpen en amateuristisch. Ik heb de cd een paar keer een kans gegeven, maar merkte dat mijn afkeer alsmaar groeide. Sorry.

door

Schwanengesang
Franz Schubert

Solisten: James Rutherford (bariton) en Eugene Asti (piano).
Uitgever: BIS (2180)

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.