BinnenkortNieuws

Matinee besluit Operaserie met Wozzeck

De NTR ZaterdagMatinee sluit op zaterdag 4 juni zijn Operaserie van dit seizoen af met een concertante uitvoering van Wozzeck in het Concertgebouw in Amsterdam. De opera van Alban Berg wordt gespeeld door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor, met bas-bariton Florian Boesch in de titelrol.

Florian Boesch. (© Lukas Beck)
Florian Boesch. (© Lukas Beck)

De NTR ZaterdagMatinee omschrijft Wozzeck als “een ongekend succesvolle ‘atonale’ opera”. Alban Berg, een leerling van Arnold Schönberg, schreef het werk op basis van Georg Büchners drama Woyzeck en boekte er, in een tijd dat atonale muziek op weinig sympathie kon rekenen, een groot succes mee.

Wozzeck gaat over “het machtsmisbruik van de hogere klassen en de misère van de gewone man”, zo beschrijft de Matinee. “Een actueel thema in de sociale onrustige jaren twintig.”

Volgens de concertserie sluiten Bergs expressionistische klanken perfect aan bij het verhaal. “De partituur vormt een expressieve, zeer effectieve ‘soundtrack’. Tegelijkertijd heeft de muziek een sensuele, laatromantische gloed. De uitgebreide symfonische tussenspelen waarmee de componist de afzonderlijke scènes verbindt, verraden de invloed van Wagner. Die scènes zelf zijn echter doorgaans compact en beknopt, bijna neoklassiek van aard. Neoclassicistisch is ook de complexe muzikale structuur, vol archaïsche muzikale vormen, waaronder passacaglia’s, fuga’s en barokdansen.”

Het is aan Markus Stenz, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, om die muzikale rijkdom zaterdag voor het voetlicht te brengen. Daarbij werkt hij samen met een twaalfkoppige cast, aangevoerd door bas-bariton Florian Boesch (geen onbekende in Amsterdam) als Wozzeck en sopraan Asmik Grigorian als Marie.

Tenor Thomas Piffka zingt de kapitein, bas-bariton Nathan Berg is de dokter en tenor Endrik Wottrich vertolkt de tambourmajor. Andere rollen zijn er voor tenor Peter Tantsits, mezzosopraan Cécile van de Sant, bas Richard Wiegold, bariton Florian Just, tenor John Heuzenroeder en tenor Ioan Micu.

De uitvoering van Wozzeck begint om 13.00 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Rutherford interpreteert Schwanengesang

Volgend artikel

Schubertiade brengt bomvol liedprogramma

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Rudolph Duppen
    5 juni 2016 at 11:03

    De Operaserie van de Matinee had niet beter besloten kunnen worden.Een huiveringwekkende en ontroerende uitvoering. Alle rollen waren fenomenaal bezet.Het RFO speelde op top niveau.Het Groot Omroepkoor was zoals altijd meer dan voortreffelijk en de bijdrage van het kinderkoor diep ontroerend. Alle lof voor Marcus Stenz. Ik vind Wozzeck altijd de muzikale tegenhanger van De Schreeuw van Munch.