BinnenkortNieuws

Lied Festival viert 75 jaar Robert Holl

Bas-bariton Robert Holl werd recent 75 jaar en viert dat op zaterdag 19 maart met een recital in TivoliVredenburg. Het optreden wordt georganiseerd door het Internationaal Lied Festival Zeist, waar Holl jarenlang artistiek leider was. Op het programma Winterreise van Schubert.

Robert Holl op het afgelopen Internationaal Lied Festival Zeist.
Robert Holl op het afgelopen Internationaal Lied Festival Zeist, samen met pianist Roger Braun. (© Bouke Hulsbus / boukebeerphoto.nl)

Robert Holl geldt als één van de grootste liedzangers. Geen wonder dat het Internationaal Lied Festival Zeist hem in 2016 vroeg om de allereerste editie te programmeren. De focus lag op Schubert, ‘dé grote liedcomponist’ volgens Holl. In een interview vertelde hij destijds: ‘Mozart en Beethoven schreven ook mooie liederen, maar Schubert ontwikkelde de kunst tot het allergrootste hoogtepunt. Wat daarna is gecomponeerd, is nog steeds groots, maar staat toch op een ander plan.’

Na dat eerste festival volgden nog vier edities. Dit jaar nemen Henk Neven en Hans Eijsackers het artistieke leiderschap van Holl over. Holl blijft echter bij het festival betrokken en zal ook dit jaar (13 t/m 22 mei) optreden en masterclasses geven. Eerst is er echter zijn verjaardagsoptreden in TivoliVredenburg.

Begeleid door David Lutz op de piano zingt Robert Holl een cyclus die hij meer dan honderdvijftig keer heeft uitgevoerd: Winterreise. ‘Het is voor mij één van de grootste bergen die je kunt bestijgen’, vertelde hij in 2017 in een interview. ‘Je moet je geestelijk naar Winterreise toe ontwikkelen. Je moet ook eerst andere Schubert-liederen hebben gezongen. Ik heb zelf eerst honderd andere Schubert-liederen gedaan.’

Winterreise gaat over een jongeman die diep teleurgesteld is in de liefde en door een winters landschap doolt. ‘Ik zie een bedelaar’, zegt Holl. ‘Hij staat niet met een bordje in het dorp te zingen, hij staat áchter het dorp. Hij wil niets meer met de samenleving te maken hebben.’

De cyclus is buitengewoon mooi, maar ook zeer melancholisch. ‘Voor mij kan het niet deprimerend genoeg zijn’, zegt Holl daarover. ‘Schubert werd na het componeren van de cyclus ziek, zo aangedaan was hij. En ook zijn vriend Mayrhofer was erg aangeslagen. Je wordt na een Winterreise simpelweg gedeprimeerd. Het gaat in je zitten.”

Meer lezen

Robert Holl: ‘Winterreise is een levensreis’ (interview)

Holl programmeert eerste Liedfestival Zeist (interview)

Kijken en luisteren

Vorig artikel

Bo van der Meulen nieuwe hoofdredacteur

Volgend artikel

Seizoen Oude Muziek wordt volledig hybride

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.