Achtergrond

YouTube-portret: Maarten Engeltjes

Hij is één van de bekendste countertenoren. Niet alleen in Nederland, ook daarbuiten. Maarten Engeltjes is al sinds zijn vierde bezig met zingen. De afgelopen jaren deed hij veel om barokmuziek bij een breder publiek geliefd te maken. Een portret in beeld van de ster. Met dank aan YouTube.

Maarten Engeltjes. (© Hans van der Woerd)

Maarten Engeltjes werd als 4-jarige lid van het Elburgse Stadsknapenkoor. ‘Mijn broer zong daar. Ik wilde alles wat hij deed, dus ging ik ook’, vertelde de countertenor in een interview met Place de l’Opera.

Toen Engeltjes op een gegeven moment de baard in de keel kreeg, probeerde hij onmiddellijk verder te zingen. ‘Ik sprak meteen mijn kopstem aan, want dat was ik gewend. Die bleef volledig intact – dat is niet bij iedereen zo. Voor mij voelt hoog zingen – het gebruiken van mijn kopstem – het meest natuurlijk. Met tenor zingen zou ik mijn brood niet kunnen verdienen.’

Al met 16 jaar maakte Engeltjes zijn solodebuut als countertenorsolist in de Matthäus-Passion van Bach, een werk dat een grote rol in zijn carrière zou gaan spelen, en nog altijd speelt.

Een paar jaar later was hij op tv te zien in een masterclass van countertenor Michael Chance, een zanger met wie hij niet lang daarna enkele duetten zong in een ander tv-programma. Afstuderen moest hij toen nog. Dat deed hij in 2007 van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, cum laude. Met alle concerten en exposure die hij al voor zijn afstuderen had, kwam zijn carrière snel op gang. Hier een vroeg optreden in Brussel.

‘Toen ik op topniveau ging werken, werd ik me ineens bewust van de kwetsbaarheid van mijn stem’, vertelde Engeltjes in het eerder genoemde interview. ‘Je bent als zanger zo kwetsbaar, zo exposed. Alles is persoonlijk. Kijk naar een masterclass voor zangers: commentaar komt hard binnen, alsof iemand direct op zijn ziel getrapt wordt.’

Engeltjes kreeg waarschijnlijk vooral lof te horen, want de uitnodigingen van prestigieuze orkesten en concertzalen kwamen binnen. Het Concertgebouw, de Staatskapelle Dresden, de Akademie für Alte Musik Berlin, de Nederlandse Bachvereniging, de Münchner Philharmoniker, het Théâtre des Champs-Élysées: zijn cv is onderhand buitengewoon indrukwekkend.

Maarten Engeltjes zingt veel oratorium, maar heeft daarnaast een uitgebreid operarepertoire opgebouwd. De lijst vermeldt obscuur werk van Cavalli en Steffani en zelfs een Cherubino in Le nozze di Figaro van Mozart – zeer ongebruikelijk voor een countertenor. Rollen in opera’s van Händel domineren echter zijn loopbaan, zoals in Rodelinda, Giulio Cesare, Agrippina, Rinaldo en Ariodante.

In eigen land doet Engeltjes veel voor de muziek in het algemeen en voor barokmuziek in het bijzonder. Hij startte een concertserie met jongenskoren en richtte in 2017 zijn eigen ensemble op, PRJCT Amsterdam, een formatie van recent afgestudeerde barokmusici waarmee hij inmiddels veel concertprojecten heeft opgezet.

Engeltjes is een veelgevraagde gast in tv-programma’s als Podium Witteman, wat ongetwijfeld bijgedragen heeft aan zijn bekendheid en de bekendheid van de muziek waar hij zich mee bezighoudt.

Wie geraakt is door de stem van Maarten Engeltjes, kan inmiddels kiezen uit een flink aantal soloalbums om nader met hem kennis te maken, waaronder Nicht mehr hier uit 2019.

 

Vorig artikel

Nieuwe Mozart-tournee Orkest Achttiende Eeuw

Volgend artikel

Wat je moet weten over Modest Moessorgski

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.