BinnenkortInterviewsNieuws

Nieuwe Mozart-tournee Orkest Achttiende Eeuw

Oorspronkelijk gingen ze voor een integrale Zauberflöte, maar door de coronabeperkingen werkte het Orkest van de Achttiende Eeuw dat om tot een bijzondere combi van Die Zauberflöte en Der Schauspieldirektor, omgedoopt tot Schauspieldirektorin. De nieuwe Mozart-tournee gaat op 8 oktober van start. Hoofdrolspeler Roberta Alexander: ‘De zangers zijn fantastisch!’

Het Orkest van de Achttiende Eeuw zet zijn rijke traditie van Mozart-opera’s voort. (© Annelies van der Vegt)

Die Entführung aus dem Serail, Così fan tutte, Le nozze di Figaro, La clemenza di Tito, Don Giovanni: het Orkest van de Achttiende Eeuw heeft de afgelopen jaren een rijke traditie van Mozart-opera’s opgebouwd. Het orkest brengt de titels doorgaans in semiscenische producties in concertzalen.

Die Zauberflöte/Die Schauspieldirektorin is het volgende hoofdstuk in de Mozart-serie van het orkest. De ‘Schauspieldirektor’ uit Mozarts Singspiel is in de versie van regisseur Alexander Oliver veranderd in een ‘Schauspieldirektorin’, gespeeld door Roberta Alexander. Zij zoekt als casting director de beste kandidaten om een sprankelende voorstelling van Die Zauberflöte op de planken te brengen. De zangers auditeren met aria’s uit Mozarts beroemde sprookjesopera, tot blijkt dat Die Zauberflöte vervangen moet worden door Der Schauspieldirektor.

Roberta Alexander: ‘Ik vind het moeilijk om zo gemeente zijn tegenover jonge mensen.’ (© Swinkels van Hees)

Roberta Alexander is als de casting director de spil in het spel. Bepaald geen prettig karakter, vertelt ze in onze podcast Opera Magazine. ‘Ik vind het moeilijk om zo gemeen te zijn tegenover jonge mensen. Ik ben zelf een glas-half-vol-type. Maar Alexander Oliver zei tegen me: het gaat niet over jou, het gaat over de Schauspieldirektorin. En dat is een harde tante.’

In werkelijkheid is Roberta Alexander vol bewondering over de cast van de productie. ‘De zangers zijn één voor één fantastisch’, meent ze. ‘Ik heb zó genoten.’

In de cast Ilse Eerens als Pamina, Anne Sophie Petit als Königin der Nacht en Madame Silberklang, Henk Neven als Papageno, Katharine Dain als Madame Herz, Jeroen de Vaal als Tamino, Jan-Willem Schaafsma als Monostatos en Herr Vogelsang en Berend Eijkhout als Sarastro en Puf. De muzikale leiding heeft Kenneth Montgomery.

Die Zauberflöte/Die Schauspieldirektor beleeft op 8 oktober een try-out in Zaandam. Op 9 oktober is de première in het Chassé Theater in Breda. Daarna volgen nog zes voorstellingen in concertzalen en theaters in het land. Zie voor meer informatie de website van het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Luister hieronder naar onze uitgebreide reportage (met muziekfragmenten) over de productie:

Vorig artikel

In de zalen: Arianna, Tijl en Boris

Volgend artikel

YouTube-portret: Maarten Engeltjes

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.