Binnenkort

Mozarts Zauberflöte op z’n Zuid-Afrikaans

In Rotterdam is volgende week een erg bijzondere versie van Mozarts opera Die Zauberflöte te zien: The Magic Flute – Impempe Yomlingo. Het is Mozart op z’n Zuid-Afrikaans, met marimba’s, percussie, een jazztrompet én echte operastemmen.

Scène uit The Magic Flute (foto: Nieuwe Luxor Theater).
Scène uit The Magic Flute (foto: Nieuwe Luxor Theater).

Wat overeind is gebleven in deze ‘operamusical’-versie van Die Zauberflöte is het verhaal en de zang, die door ‘echte operastemmen’ wordt verzorgd, aldus de organisatie. De muzikale begeleiding is echter radicaal anders. De orkestbak blijft gesloten, maar op het toneel zullen acht marimba’s, drums en andere percussie en een jazztrompet als toverfluit Mozarts muziek spelen.

De Britse regisseur Mark Dornford-May is verantwoordelijk voor de bewerking, samen met een Zuid-Afrikaans artistiek team. Hij heeft het verhaal verplaatst naar het Zuid-Afrika van nu.

Als cast bracht Dornford-May 35 zangers uit de township Khayelitsha, vlakbij Kaapstad, bij elkaar. De groep, die inmiddels Isango/Portobello heet, had nooit een opleiding in klassieke muziek of theater genoten, maar boekte groot succes met de productie.

Dat gebeurde eerst in Kaapstad en later in Londen, waar de voorstellingen maandenlang uitverkocht waren. De productie kreeg zelfs de Olivier Award voor Best Musical Revival.

Het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam heeft de primeur om de productie voor het eerst in Nederland op het toneel te zetten. Van 20 tot en met 25 oktober is The Magic Flute zeven keer in het theater te zien (twee keer op zondag 25 oktober).

Hieronder de trailer van de productie:

Zie voor meer informatie de speciale website van The Magic Flute.

Vorig artikel

Wroeten in Puccini’s Edgar

Volgend artikel

Studentenproductie Agrippina slaagt in opzet

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.