BinnenkortNieuws

Het Grachtenfestival 2020 gaat door

De vlaggen kunnen uit voor de 23e editie van het Amsterdamse Grachtenfestival, dat plaatsvindt van 7 tot en met 16 augustus. Er zijn dit jaar minder kaarten beschikbaar, maar het programma is goed gevuld met ruim 80 concerten met klassiek en jazz. Er wordt gespeeld op 30 locaties door heel Amsterdam. Een paar concerten worden live gestreamd.

(© Robert Verhoeve)

‘Het is een bizarre gedachte dat wij één van de weinige muziekfestivals zijn die wel doorgang kunnen vinden deze zomer’ zegt festivaldirecteur Marie-Luce Bree. ‘Ik ben er ongelofelijk trots op dat wij, dankzij de hulp van vele partijen, alsnog ruim 200 musici onder de 35 jaar kunnen uitnodigen om zich ook dit jaar aan het publiek te kunnen presenteren.’

Het Grachtenfestival 2020 is kleiner dan voorzien en er is dit jaar geen opera in de tuin van Museum van Loon, een van de operatradities van het festival. Het draait dit jaar om het thema ‘Wonder’. De organisatie stelt dat het wonder van de muziek in deze tijd een extra lading krijgt. Tijdens het festival zullen diverse mijlpalen uit de afgelopen eeuwen gememoreerd worden, die de muziek gebracht hebben naar hoe we haar nu beluisteren en beleven. ‘We stimuleren de vooruitgang en koesteren de iconen uit het verleden. Wat een rijkdom, wat een diversiteit, wat een wonderbaarlijke wereld van muziek. Wat een wonder!’, zegt de organisatie.

Speciale aandacht is er voor de drie genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2020, pianist Daan Boertien, sopraan Channa Malkin en violist Shin Sihan. Ze spelen van 10 tot en met 13 augustus in de Wintertuin van hotel Krasnapolsky. Op de 14e volgt daar de grote prijsuitreiking.

Ook dit jaar gaan er tijdens het Grachtenfestival muziekstukken in première, zoals de muziektheatervoorstelling Within Time van het collectief House of Makers, waarbij de musici en makers zich lieten inspireren door de moeilijke tijden van corona. De vroeg-klassieke opera La Gara delle Grazie werd nooit eerder gespeeld. De jonge musici van Das Neue Mannheimer Orchester onder leiding van de Canadese klavecinist Anders Muskens presenteren het stuk in poptempel de Melkweg.

De vocale onderdelen van het programma

Duo Zeffiretti won dit jaar zowel de juryprijs als de publieksprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Het duo specialiseert zich in historisch geïnformeerde muziek van de 17e en 18e eeuw. Hun naam (vertaald: “zacht briesje”) was geïnspireerd door de aria ‘Zeffiretti che sussurrate’ van Antonio Vivaldi, één van de eerste stukken waar zij samen aan werkten. Het jonge Israëlische duo werd in 2019 opgericht en bestaat uit klavecinist Guy Maori en sopranist Maayan Licht. Die laatste was onder meer te zien bij The Fat Lady in Haarlem en in de voorstelling Vivaldi – Dangerous Liaisons van OPERA2DAY.
8 augustus om 14.00 u. in de Zuiderkerk.

De muziektheatervoorstelling WITHIN TIME gaat over tijd en muziek. Welke muziek speelt zich van binnen af als de klok wordt stilgezet? Geen alles bepalend ritme meer, geen houvast. Rust en soms een angstig niet weten. Wat gaat er verloren? Hoe nu verder? De voorstelling vertrekt vanuit Monteverdi’s Lamento della Ninfa. In WITHIN TIME wordt Lamento della ninfa uitgerekt en komt het bijna tot stilstand. De stilte die er ontstaat creëert ruimte voor andere muziek om eruit op te bloeien. House of Makers maakte speciaal voor het Grachtenfestival deze nieuwe muziektheatervoorstelling. Er wordt gezongen door sopraan Brigitte van Hagen en bariton Arnout Lems.
8 augustus om 20.30 u. in de Zuiderkerk. Ook op 9 augustus om 18.30 u. en 21.00 u.

Sopraan Channa Malkin is genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2020. Samen met celliste Maya Fridman en pianist Slava Poprugin heeft ze een programma samengesteld waarin het moederschap centraal staat. Channa licht toe wat ze ontdekte tijdens de eerste periode van haar ouderschap. ‘Tijdens een van die slapeloze nachten vond ik de liedcyclus ‘When I rock this child asleep’ van Mcieslaw Weinberg, op gedichten van de Chileense dichteres Gabriela Mistral. Deze liederen verwoordden en verklankten precies mijn moedergevoel. Malkin zingt ook werk van Moussorgski en John Tavener en ze zingt de liederen van haar vader, Josef Malkin, die eveneens de kindertijd en de sterfelijkheid combineren. Sopraan Channa Malkin wordt begeleid door Maya Fridman op cello en Slava Poprugin op piano.
11 augustus om 21.00 u. in de Wintertuin van Krasnapolsky.

Popartsong duo presenteert folk, pop en poetry. Mezzosopraan Adanya Dunn en pianist Seán Morgan-Rooney presenteren een programma met hedendaagse zang. Ze brengen inheemse volksmelodieën, artpopliederen en eclectische melodieën. Het concert bevat eigen originele composities van het duo, naast werken van andere in Nederland gevestigde componisten, met arrangementen van Ierse melodieën, bewerkingen van enkele van Björks meest innovatieve liedjes en hedendaagse interpretaties van het eeuwenoude format van kunstliederen en poëzie.
12 augustus om 17.00 u. en 19.30 u. in CC Amstel.

Leden van De Nationale Opera Studio presenteren in de Duif een selectie uit het lied- en operarepertoire. Bas-bariton Sam Carl en bariton Frederik Bergman worden begeleid door Daan Boertien, pianist van De Nationale Opera Studio én genomineerde voor de GrachtenfestivalPrijs 2020.
12 augustus om 20.00 u. in De Duif.

De wereldpremière van Gian Francesco de Majo’s opera La gara delle grazie! wordt uitgevoerd door de jonge musici van het Das Neue Mannheimer Orchester onder leiding van de Canadese klavecinist Anders Muskens. La gara delle grazie is een korte opera uit ongeveer 1760. Het is een allegorische viering voor een doop van een pasgeboren dochter, het stuk werd vermoedelijk geschreven voor één van Majo’s beschermheren. De opera wordt gezongen door sopraan Josefin Bölz, mezzosopraan Maria Koshiishi en sopraan Noëlle Drost. De solisten worden begeleid door Das Neue Mannheimer Orchester.
13 augustus om 18.30 u. en 21.00 u.

De kandidaten voor de GrachtenfestivalPrijs 2020 (©Melle Meivogel).

Pianist Daan Boertien specialiseerde zich in de afgelopen jaren in het liedrepertoire. Samen met mezzosopraan Barbara Kozelj en bas-bariton Marc Pantus voert hij Mahler’s meeslepende Des Knaben Wunderhorn uit. Daan is genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2020.
13 augustus om 21.00 u. in de Wintertuin van Krasnapolsky.

In de serie Jong Talent in de Oude Wester spelen verschillende laureaten van het Prinses Christina Concours. Onder anderen tenor Twan van der Wolde, begeleid door Evan Bogerd – organist van de Westerkerk – zingt een afwisselend programma van solostukken en stukken samen met orgel. Van der Wolde won de tweede prijs in de regionale finale van het Prinses Christina Concours.
14 augustus om 13.00 u. in de Westerkerk.

Sopraan Channa Malkin, violist Shin Sihan en pianist Daan Boertien horen op 14 augutus wie van hen de GrachtenfestivalPrijs 2020 wint. Tijdens ‘De Avond van de GrachtenfestivalPrijs‘ in de Wintertuin van Hotel Krasnapolsky wordt de winnaar bekend gemaakt. De jury van de GrachtenfestivalPrijs bestaat uit Frederike Berntsen (muziekjournalist), Aart-Jan van de Pol (directeur Nederlandse Vioolconcoursen) en Marlon Titre (hoofd klassieke afdeling Koninklijk Conservatorium, gitarist en componist). De winnaar van dit jaar krijgt in 2021 carte blanche om als ‘Artist in Residence’ voor het Grachtenfestival een programma samen te stellen.
14 augustus om 21.00 u. in de Wintertuin van Krasnapolsky.

Jonge zangers die deelnemen aan de Performing Opera Summer School worden gecoacht door David Prins, Elsina Jansen (spel), Wilfred van de Peppel (fysiek acteren) en repetitor Marta Liébana. Ze treden op in een programma met hoogtepunten uit opera’s van alle tijden en uit alle windstreken. Het slotconcert van het programma vindt plaats in de Vondelkerk.
16 augustus om 16.00 u. in de Vondelkerk.

Alle informatie over het festival en de inmiddels begonnen kaartverkoop vindt u op de website van het Grachtenfestival

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Sarah, Thomas en John

Volgend artikel

Thomas de Bruijn in We Want More

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.