Nieuws

Cité de l’Opera: Sarah, Thomas en John

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 251.

Gisteren in Den Haag
GroenLinks kamerlid Corinne Ellemeet legt het nog even uit.

Ondertussen in Groot-Brittannië
Mezzosopraan Sarah Connolly, strijdbaar as ever, schreef een brief naar de Times, medeondertekend door veel bekende namen uit de Britse muziekwereld. ‘Our lives are literally at a dead stop and it’s terrifying’

Hallo Bauke
In de autobiografie van operaregisseur Alfred Kirchner (u kunt hier een stukje proeflezen) wordt verwezen naar de repetitor van de Nederlandse Opera. Zijn dochter Bauwien is trots.

Van de bok af
In een artikel van de New York Times vertellen bekende dirigenten wat er gebeurde toen de coronacrisis uitbrak. Jaap van Zweden zag zijn salaris gehalveerd en bleef in Nederland, Susanna Mälkki vond een oude liefde terug: ‘practicing her cello had been ‘like coming home’’.

ROH en de regenboog
De deuren van het huis zijn nog dicht, maar het Royal Opera House spreekt zich uit over de #Pride, met aandacht voor de LGBTQ+-ers die meebouwden aan het huis.

Mike zegt het
Soms moet iemand het gewoon allemaal even samenvatten, scherp formuleren zodat we dóór kunnen.

Boomer Thomas
Je zou het hem niet geven, zeg je dan, maar Thomas Hampson werd eergisteren 65.

Leren online
Een van de positieve effecten van de coronacrisis: online masterclasses door befaamde solisten. De volgende die zich waagt aan een les-op-afstand is Michael Fabiano.

Violetta zingt buiten
Weer iets dat kan: La traviata, concertant in de open lucht in Florence, met Sonya Yoncheva, Leo Nucci en Emanuele Cordaro. Die laatste kennen we nog van de La bohème van Opera Zuid in 2016.

Geen blad voor de mond
Dorine Schoon van het Platform voor Freelande Musici reisde gisteren naar Den Haag voor het kamerdebat over steun aan de cultuursector. Over de ingediende moties wordt donderdag gestemd.

In het kort
Een lang citaat voor deze rubriek, maar zo vat tenor Lawrence Brownlee zijn positie treffend samen.
‘I speak parts of four different languages. I have advanced degrees. I’ve met kings and queens and presidents, and I’ve seen 47 countries in my life. But all of that could be reduced to nothing upon sight. Someone can see me and assume that I’ve done something wrong or I’m up to something.’

Zichtbaar en relevant
Wat we graag zien: zichtbare eindverantwoordelijken die zich persoonlijk tot hun publiek richten. John Gilhooly spreekt vanuit Wigmore Hall.

Vorig artikel

Bayerische Staatsoper opent op 1 september

Volgend artikel

Het Grachtenfestival 2020 gaat door

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.