BinnenkortNieuws

Festival Oude Muziek presenteert plannen

Het Festival Oude Muziek heeft donderdag het alternatieve programma voor zijn 2020-editie gepresenteerd. Er zijn 154 kamermuziekconcerten door Nederlandse musici in 11 verschillende steden te bezoeken. Online biedt het festival 21 livestreams en een catalogus van 51 videoregistraties van eerdere festivals.

Stefanie True zingt muziek van onder anderen Dowland, Campion en Purcell. (© renska/media-weavers.com)

Het oorspronkelijk geplande Festival Oude Muziek in Utrecht werd al in maart geannuleerd, maar van 28 augustus tot en met 2 september is er een alternatief programma. Het festival zet daarbij vol in op Nederlandse musici en musici die in Nederland wonen en werken, om zo werkgelegenheid voor de Nederlandse muzieksector te creëren.

De liveconcerten van het festival vinden plaats in Almere, Amsterdam, Delft, Den Bosch, Groningen, Haarlem, Maastricht, Middelburg, Leeuwarden, Utrecht en Zwolle. De concerten hebben een kleine opzet: op het podium staan hooguit drie uitvoerders. Vanwege de beperkte zaalcapaciteit worden de meeste concerten twee keer na elkaar gegeven.

Voor liefhebbers van vocale muziek zijn er diverse highlights:

29 augustus

Sopraan Stefanie True zingt in TivoliVredenburg onder begeleiding van luitist Shizuko Noiri repertoire van onder anderen Dowland, Campion en Purcell. Ze treedt met hetzelfde programma op in de Sint-Augustinuskerk in Middelburg (1 september).

Sopraan Wendy Roobol geeft een barokconcert in de synagoge van Delft, met organist en klavecinist Krijn Koetsveld als begeleider. Ze brengen onder meer het Lamento d’Arianna en het Laudate dominum van Monteverdi. Op zondag 30 augustus brengen ze hetzelfde programma in de Nicolaïkerk in Utrecht.

De bekende countertenor Maarten Engeltjes slaat in TivoliVredenburg de handen ineen met Mike Fentross (luit, theorbe) en Nika Zlatarić (cello, viola da gamba) voor een programma rond Purcell, Hume en Dowland. Ze herhalen het programma in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam (1 september).

1 september

Sopraan Kristen Witmer, bekend als soliste bij diverse barokensembles en op grote oudemuziekfestivals, zingt in de grote zaal van TivoliVredenburg muziek uit cantates van Bach en Telemann. Blokfluitist Thomas Triesschijn en organist Aljosja Mietus verzorgen de begeleiding en brengen samen een sonatine voor blokfluit. Het concert wordt op 2 september herhaald in de Doopsgezinde Kerk in Leeuwarden.

Marc Pantus treedt op in Middelburg en Leeuwarden. (© Tonny de Rover)

Bas-bariton Marc Pantus brengt in de Sint-Augustinuskerk in Middelburg vocaal repertoire van onder anderen Händel, Conti, Blow, Purcell en Hasse. Hij wordt begeleid door klavecinist Andrea Friggi. Het duo treedt op 2 september ook op in de Lutherse Kerk in Leeuwarden.

In de Waalse Kerk in Amsterdam verzorgt het Duo Serenissima (sopraan Elisabeth Hetherington en aartsluitist David Mackor) een concert rond de onbekende componisten Cozzolani en Vizzana. Er klinkt ook gregoriaanse muziek.

De Argentijnse Luciana Cueto combineert mezzozang met percussie in een concert in TivoliVredenburg met Paulina van Laarhoven (viola da gamba) en Adrián Rodríguez van der Spoel (gitaar, vihuela). Van der Spoel draagt als tenor ook aan de zang bij. Op de lessenaars Spaanse muziek van de renaissance tot de twintigste eeuw. Op 2 september is het concert in de Grote Kerk in Den Bosch te zien.

2 september

Sopraan Michal Bitan en luitist Earl Christy voeren in de Lutherse Kerk in Leeuwarden hoofdzakelijk Engelstalig barokrepertoire uit, waaronder selecties uit de Songs of Mourning van Coprario.

Online

Omdat de zaalcapaciteit bij de concerten beperkt is, biedt het festival 21 concerten ook als livestream aan (vier livestreams per festivaldag). De streams zijn gratis te volgen via de Facebookpagina en het YouTube-kanaal van het Festival Oude Muziek.

Tijdens het festival komt ook een catalogus online te staan van 51 videoregistraties die tijdens eerdere festivals gemaakt werden. Ook deze registraties zijn gratis toegankelijk.

Radio

In samenwerking met de AVROTROS en NPO Radio 4 laat het Festival Oude Muziek gedurende het festival archiefopnames uit de afgelopen tien jaar op de radio horen. Het radiofestival opent met een opname van Jordi Savall en Hespérion XXI. Verder zijn onder meer de Mariavespers van Monteverdi te horen, uitgevoerd door L’Arpeggiata.

Zie voor meer informatie de website van het Festival Oude Muziek.

Vorig artikel

De operahuizen gaan weer open: Madrid

Volgend artikel

Fotoreportage: Op de filmset van The Other

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.