BinnenkortNieuws

Holland Festival presenteert programma 2021

Het Holland Festival brengt van 3 tot en met 27 juni zijn 74ste editie. Er staan 39 producties op het programma, live op locatie, voor publiek. ‘We hebben het onszelf moeilijk gemaakt, maar dat past bij het Holland Festival’, zegt directeur Emily Ansenk. ‘We roeien graag tegen de stroom in.’

De Nationale Opera brengt in het kader van het festival Die ersten Menschen van Rudi Stephan. (© DNO / Jon Noorlander)

Bij elke presentatie van programma’s en seizoenen is tegenwoordig de vraag: hoe haalbaar is het? Holland Festival-directeur Emily Ansenk geeft toe dat het ‘ontzettend spannend’ is of de theaters en de zalen vanaf 26 mei weer open mogen, zoals aangegeven in het gefaseerde openingsplan van de overheid, en voor hoeveel bezoekers gespeeld mag worden.

Niettemin ziet Ansenk kansen voor de 39 producties die haar festival dit jaar wil brengen. Anticiperend op veranderingen in de maatregelen kunnen alle producties op- en afgeschaald worden. Verder gaat de kaartverkoop pas medio mei van start, als er (hopelijk) een beter beeld is van hoeveel bezoekers toegelaten kunnen worden.

Het Holland Festival staat voor een internationale programmering en voor livepodiumkunsten, en daar wil het festival ook in 2021 aan vasthouden, aldus Ansenk. Doel is dat internationale kunstenaars naar Amsterdam komen en dat er, ook op anderhalve meter afstand van elkaar, ruimte is voor het collectief beleven van kunst en muziek.

Thema dit jaar is ‘Wat maakt de mens?’. De programmering gaat in op vragen als hoe de mens de wereld en de natuur beïnvloedt, hoe de wereld de mens beïnvloedt, en hoe menselijke constructies en systemen als tijd en identiteit ontstaan.

De associate artists van het festival zijn de Amerikaans-Japanse componist Ryuichi Sakamoto en de Frans-Oostenrijkse theatermaker Gisèle Vienne. Het festival laat werk van beiden zien, evenals werk van makers met wie zij zich verwant voelen en voorstellingen die thematisch met die van de associate artists verbonden zijn.

Place de l’Opera zet een paar opera- en muziektheaterhoogtepunten uit het programma op een rij:

TIME

Ryuichi Sakamoto (links) en Shiro Takatani maken de woordeloze opera TIME.

Van associate artist Sakamoto is de nieuwe woordeloze opera TIME te zien. Het werk is gebaseerd op de traditionele Japanse theatervorm Mugen Noh. De componist zoekt manieren om onze lineaire opvatting van tijd en ritme los te laten. Hij ontwikkelde zijn concept samen met beeldend kunstenaar Shiro Takatani. Zijn achtergrond als klimaatactivist klinkt tevens door in het werk. De opera is te zien in de Gashouder (18 t/m 20 juni).

Die ersten Menschen

De Nationale Opera, vaste partner van het Holland Festival, speelt Die ersten Menschen van Rudi Stephan. De opera gaat over het eerste gezin op aarde: Adam en Eva en hun kinderen Kaïn en Abel. Stephan interpreteert hun verhaal echter ‘vanuit een heel ander oogpunt’, zo belooft het festival.

De opera wordt gedirigeerd door François-Xavier Roth. Hij staat voor het Concertgebouworkest. De regie is van Calixto Bieito. In de cast bekende namen: Kyle Ketelsen, Leigh Melrose, Annette Dasch en John Osborn. De opera is te zien in Nationale Opera & Ballet (3 t/m 23 juni).

Ine Aya’

De Nederlandse regisseur en librettist Miranda Lakerveld van World Opera Lab en de Indonesische componist Nursalim Yadi Anugerah maken een nieuwe opera over de ontbossing op Kalimantan. Het duo combineert het Kayan-epos Takna’ Lawe’ met Richard Wagners beroemde operacyclus Der Ring des Nibelungen om het maatschappelijke thema in muziektheater om te zetten. In de cast Bernadeta Astari, Rolfe Dauz en Frisna Virginia. De opera is te zien in het Muziekgebouw aan ’t IJ (9 t/m 11 juni).

Soft Valkyrie

De Amerikaanse componist en gamedesigner David Kanaga maakt een hedendaagse podcastversie van Wagners opera Die Walküre. Er is een verteller die de toneelinstructies van Wagner bij wijze van hoorspel voordraagt en er is een ‘atypische cast’ die de rollen vertolkt, met onder anderen sopraan Claron McFadden als Fricka en bariton Mattijs van de Woerd als Wotan, maar ook met stemkunstenaar Attila Csihar als Hunding. De muziek wordt specifiek voor beluistering op een koptelefoon ingezongen.

Tijdens het festival wordt de eerste akte van Die Walküre gebracht, in verschillende afleveringen die verspreid over de festivalperiode uitgebracht worden. De andere twee aktes volgen later.

De volledige programmering is te vinden op de website van het Holland Festival.

Vorig artikel

Afscheid Ching-Lien Wu: 'Ze gaat tot het gaatje'

Volgend artikel

Vroege Verdi’s: Il battaglia di Legnano uit Triest

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.