BinnenkortNieuws

Kaartverkoop Grachtenfestival van start

De kaartverkoop voor het Grachtenfestival 2021 is op donderdag 1 juli van start gegaan. Het Amsterdamse festival brengt van 13 tot en met 22 augustus meer dan 200 concerten op 90 locaties. Voor operaliefhebbers zijn er onder meer uitvoeringen van L’heure espagnole, de nieuwe voorstelling Va Pensiero en de one-woman-opera Non muore mai.

Het Grachtenfestival deed in 2020 al ervaring op met een festival met afstandsregels, hier in de Singelkerk. (© Melle Meivogel)

Het thema van het Grachtenfestival is dit jaar ‘Luister! Muziek als protest’. De programmeurs hebben zich laten inspireren door ‘het verborgen en openlijk protest en verzet dat verwerkt is in klassieke muziek en jazz, van eeuwen terug tot vandaag de dag en van over de hele wereld’.

Het festival is present op 90 locaties door heel Amsterdam heen, met uitstapjes naar Almere, Lelystad, Zaandam en Amstelveen. De organisatie gaat, net als vorig jaar, uit van een beperkte bezoekerscapaciteit, al is nog niet in detail te zeggen welke regels in augustus voor livevoorstellingen zullen gelden.

Place de l’Opera selecteert de vocale hoogtepunten uit de programmering:

World Opera Lab en Museum Van Loon brengen Va Pensiero – De Eufraat en haar verhalen, een voorstelling over de rivier de Eufraat en de eerste beschavingen die rondom haar oevers ontstonden. Die rijke geschiedenis dreigt tegenwoordig door stuwdammen verloren te gaan. De makers van Va Pensiero leggen een link tussen ‘heden en verleden, oost en west, archeologie en opera’. De regie is van World Opera Lab-oprichter Miranda Lakerveld. In de cast onder anderen sopraan Sabra El Bahri Khatri. De voorstelling is van 15 tot en met 20 augustus in de tuin van Van Loon te zien.

In het Luther Museum voert de Stichting Opera op Zak de opera Het uur van de Spaanse uit, een Nederlandse hertaling van Maurice Ravels komedie L’heure espagnole. De hertaling komt van pianist Jeroen Sarphati. De rollen worden vertolkt door Eline Welle, Berend Eijkhout, Hugo Kampschreur, Sven Weyens en Georgi Sztojanov. Sarphati begeleidt op de piano. De regie is van Elsina Jansen. De opera is van 17 tot en met 19 augustus te zien, meestal tweemaal op een dag.

Sopraan Channa Malkin, pianist Reinild Mees en spreker Judy Lijdsman brengen de ‘one-woman-opera’ Non muore mai. De voorstelling gaat over een jonge vrouw die de moeilijkste beslissing uit haar bestaan herleeft. Studio Salix van regisseur Rennik-Jan Neggers verzorgt regie, kostuums en decors. Met muziek van Ottorino Respighi en Alfredo Casella is een nieuwe eenakter samengesteld. Non muore mai is op 22 augustus twee keer in CC Amstel te zien.

Twee zangtalenten en een repetitor/pianist van De Nationale Opera Studio brengen op 18 augustus in de Rode Hoed aan de Keizersgracht een volledig Russisch recital. Sopraan Inna Demenkova, bariton Maksym Nazarenko en pianist Adam Rogala voeren muziek van Tsjaikovski en Rachmaninoff uit.

De jonge mezzosopraan Maria Warenberg soleert op 15 augustus bij het Cello Biënnale Kwintet. Op het programma staat muziek van onder anderen Bach, Dowland, Purcell en Bartók, evenals een speciaal voor het ensemble geschreven werk van Florian Magnus Maier. Het concert vindt plaats in De Duif.

Zoals ieder jaar biedt het Grachtenfestival een Perfoming Opera Summer School for Singers en zoals gebruikelijk is er één dag (20 augustus), waarop het publiek ‘backstage’ mag meekijken in het Hilton. Onder de docenten de regisseurs David Prins en Elsina Jansen. Vragen stellen mag. Op 21 augustus geven de zangtalenten die aan het zomerprogramma hebben deelgenomen een concert in de NedPhO-Koepel.

De volledige programmering is te vinden op de website van het Grachtenfestival.

Vorig artikel

Oliemans zingt chansons in Concertgebouw

Volgend artikel

Componist Louis Andriessen overleden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.