AchtergrondBuitenlandFeaturedNieuws

Nederlands talent vliegt uit.

Twee Nederlandse zangers worden lid van toonaangevende operahuizen in Frankrijk. Mezzosopraan Maria Warenberg gaat naar Parijs en Alexander de Jong naar Lyon.

Alexander de Jong en Maria Warenberg. Foto’s: © Jeroen C. van Zijl en Romy Treebusch

Maria Warenberg zal volgend seizoen deel uitmaken van de ´Troupe lyrique´ van de Opéra National de Paris. Als lid van dit ensemble zal zij een seizoen lang aan de Opéra geëngageerd zijn en in vijf verschillende producties in solistisch te zien en te horen zijn. De Troupe lyrique is een initiatief van de intendant Alexander Neef en kent dit seizoen zijn eerste jaargang. Het doel is om jonge lyrische artiesten beter t ondersteunen in hun carrièreontwikkeling, hun persoonlijke en professionele stabiliteit te bieden en de band tussen het publiek en de Opera en haar artiesten te versterken.

Het huidige ensemble telt 7 artiesten, die de optie hebben een jaar te verlengen. Voor volgend seizoen zijn er vier nieuwe zangers geselecteerd, onder wie dus Maria Warenberg. Zij zal in vijf verschillende producties te beleven zijn, waaronder nieuwe producties van Offenbach´s Les Brigands (regie Barry Kosky) en Puccini´s Suor Angelica, als deel van diens Il Trittico (regie Cristof Loy) en in hernemingen van Janáček´s Het sluwe vosje, Bellini´s I Puritani en Massenet´s Manon.

Maria debuteerde na haar studie aan het Amsterdams Conservatorium in 2021 als Stéphano (Roméo et Juliette) bij Opera Zuid. Als voormalig lid van de Dutch National Opera Academy (DNOA)in Amsterdam zong ze onder meer in Postcard from Morocco, Un mari à la porte en Costanza in L’isola disabitata met het Orkest van de Achttiede Eeuw onder leiding van Kenneth Montgomery. Ze trad recentelijk op in het Concertgebouw en Tivoli Vredenburg met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van  Enrico Delamboye en zong ze in De zaak Makropulos van Janáček in de NTR ZaterdagMatinee onder leiding van Karina Canellakis en zong Annio in La clemenza di Ttio van Mozart bij Opera Ballet Vlaanderen.

Maria Warenberg, met bril, als Annio, Sarah Yang als Servilia en liggend Jeremy Ovenden als Tito in La clemnza di Tito bij Opera Ballet Vlaaderen. Foto:© Annemijn Augustijn

Naast opera heeft Maria een grote passie voor het lied repertoire. Ze gaf recitals in onder meer het Concertgebouw, Flagey in Brussels, het Muziekgebouw aan t’ IJ, Tivoli Vredenburg, en De Doelen in Rotterdam. Aan het eind van dit seizoen zal Maria Les nuits d’été van Berlioz zingen met Nordwestdeutsche Philharmonie tijdens het Voices Festival. Maria Warenberg was laureate in de Koningin Elisabeth Wedstrijd (2023) en won meerder prijzen in de Classic Young Masters competitie en kreeg de Miluska Duffková Beurs.

Lyon

Bas-bariton Alexander de Jong gaat naar de studio van de Opéra de Lyon. Voor de periode van twee seizoenen, 2024-2026, verwelkomt de Lyon Opera Studio 5 getalenteerde jonge lyrische kunstenaars, gekozen uit 1 104 aanvragen ontvangen uit 78 landen! Gedurende twee seizoenen zullen ze volledig deelnemen aan het leven van een operahuis: ze zullen optreden in een recital, deelnemen aan de voorstellingen, volgen masterclasses zang en toneelspel en krijgen continue begeleiding en ondersteuning van professionals in lopende producties.

Alexander de Jong in repetitie voor A Little Night Music. Foto:© Annina Romita

Alexander de Jong studeerde aan het conservatorium van Tilburg en was onderdeel van DNO Talent, de voorloper van De Nationale Opera Studio. Bij de Nederlandse Reisopera zong hij rollen in La traviataWonderful TownA Little Night Music en Tosca. Bij Holland Opera zong hij in de voorstellingen Zauberflöte Requiem en King Lear. De Jong zong de titelrol in Maduro van Bob Zimmerman, een coproductie van Amare, het Residentie Orkest en De Dutch Don’t Dance Division. Bij De Nationale Opera zong hij eerder rollen in Der RosenkavalierAnimal FarmToscaLes contes d’HoffmannClemencyGianni SchicchiThe New PrinceHondenhartje, De jongen die te snel groeide en meest recentelijk zong hij een indrukwekkende rol in The Shell Trial tijdens het Opera Forward Festival van de Nationale Opera. De Jong studeerde tevens Rechten aan de Universiteit van Leiden en Amsterdam.

Verder lezen, kijken en luisteren

Een verslag van Maria Warenberg in de finale van de Koningin Elisabeth wedstrijd.

Alexander de Jong kreeg speciale aandacht van Jordi Kooiman voor zijn rol in Stephen Sondheims A little Night Music.

Klein videoportret van  ‘studente’ Maria Warenburg.

Maria Warenberg zingt Cœur sans amour uit Cendrillon tijdens de finale van de Koningin Elisabeth Wedstrijd.

Video met ‘student’ Alexander de Jong.

Alexander de Jong in La Traviata remix

Vorig artikel

Ombra grensverleggende uitputtingslag

Volgend artikel

Maximaal expressief Requiem Cherubini

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen