Nieuws

Cité de l’Opera: Peter, Dietrich en Francis

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 247.

Op afstand
Het valt niet mee om enthousiast te blijven over al die filmpjes die het livegevoel van een optreden niet voldoende compenseren…

…al zijn er natuurlijk coronacrisisvideo’s 2.0. Aan deze werkte ook dirigent Antony Hermus mee.

Livemuziek in Londen
Wigmore Hall-directeur John Gilhooly legt uit wat de mogelijkheden zijn voor zijn zaal in de Britse tweemetereconomie. Er komen in juni twintig recitals online van onder anderen Iestyn Davies, Mark Padmore en Roderick Williams.

Operaramp
‘Social distancing and grand opera simply don’t go together’, zegt Peter Gelb. Hij heeft besloten de voorstellingen van de Met tot eind december af te gelasten. Hij bracht het nieuws zelf, in een video. Wat zijn collega’s in Amsterdam gaan doen – morgen zou de kaartverkoop van een aantal voorstellingen in het najaar beginnen – blijft onduidelijk.

Aan de Amstel is het stil
De Nationale Opera is alleen nog een YouTube-kanaal en er zit iemand hippe Instagram-posts te maken. Het operahuis vraagt kaartkopers hun ticket te bewaren. Openheid over hoeveel mensen hun aangeschafte tickets tot nu toe hebben omgezet in een donatie wil men niet geven.

Niet (te) vergeten
Bariton Dietrich Fischer-Dieskau zou 95 geworden zijn.

Picknick in de eigen tuin
Glynebourne bestaat deze zomer toch, maar alleen online. Deze week met Don Giovanni, de week erna volgt Così fan tutte.

Plastic kip met worst
Niet alleen bezoekers eten, ook op de bühne wordt geconsumeerd. Daarbij wordt rekening gehouden met eetwensen van de zangers.

Cultuur in Actie
De online manifestatie Cultuur in Actie loopt nog door tot en met 5 juni. Vanuit de operawereld werken onder anderen Marcel Sijm, Sjaron Minailo en Marcel van Dieren mee. Sopraan Francis van Broekhuizen kwam praten en optreden

Ongenuanceerd
De demonstratie van afgelopen zondag verliep problematisch. Wonderlijk dat uren nadat dat bekend werd het Holland Festival steun betuigde aan (let wel) de demonstranten op de Dam.

Meer geld voor cultuur
Lodewijk Asscher pleit voor extra geld, ‘vanwege een morele verplichting aan de sector die niet alleen de samenleving kleurt, maar ook economisch van groot belang is’.

Cultuur bij de buren
In Duitsland gaan de deuren voor cultuur weer langzaam open. Op 9 juni wordt er bijvoorbeeld weer (instrumentale) muziek gemaakt in de Philharmonie Essen door onder anderen violist Daniel Hope en fluitist Dorothee Oberlinger.

Legacy of black singers
Zwarte operazangers moesten door barrières heen breken om gehoord te worden.

Première
Een poster met een hoge attentiewaarde.

Opera in de winter
In Napels gaan ze ervan uit dat er op 4 december weer opera wordt gespeeld in het theater. Selene Zanetti zingt dan Mimì en Stephen Costello is Rodolfo in La bohème. Later in het seizoen komen onder anderen Ailyn Pérez (La traviata), Elīna Garanča (Carmen) en Lawrence Brownlee (Les pêcheurs de perles) naar het Italiaanse operahuis.

Gezongen protest
Mezzosopraan J’Nai Bridges zou nu Carmen zingen in Amsterdam. Ze draagt vocaal bij aan het protest tegen racisme met ‘Couldn’t Hear Nobody Pray/Standing in the Need of Prayer’.

De show gaat niet door vandaag
Jamie Barton sluit zich aan bij het online protest tegen racisme op Twitter. De oproep is vandaag, dinsdag, stil te zijn op de sociale media.

Vorig artikel

Metropolitan Opera heropent op 31 december

Volgend artikel

Online reprise Barbe-bleue bij Opera Zuid

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.