Nieuws

Metropolitan Opera heropent op 31 december

De Metropolitan Opera in New York heeft besloten de eerste maanden van zijn nieuwe seizoen te annuleren. Met een galaconcert op 31 december wordt een ingekorte programmering gelanceerd. Er staat nog één nieuwe productie op de agenda. De bioscoopserie is ingekort tot zeven vertoningen.

De Metropolitan Opera in New York. (© Jonathan Tichler / Metropolitan Opera)

Met-directeur Peter Gelb stelt bij het bekendmaken van zijn besluit dat social distancing en grote opera simpelweg niet samengaan. Gelb vestigt zijn hoop op een ‘medische oplossing’ die het mogelijk moet maken om vanaf 31 december weer opera op te voeren.

De beslissing van de Met heeft grote gevolgen voor de nieuwe producties die het operahuis in 2020/2021 had willen brengen. De nieuwe ensceneringen van Aida, The Fiery Angel, Die Zauberflöte en Don Giovanni worden naar latere seizoenen verschoven. Van de Mozart-opera’s worden oude producties uit de opslag gehaald, zodat de titels wel op het programma kunnen blijven staan.

De enige nieuwe productie die wel doorgang kan vinden, is Dead Man Walking van Jake Heggie, geregisseerd door Ivo van Hove.

De Met annuleert ook voorstellingen van Les contes d’Hoffmann, Roberto Devereux, Carmen, Tristan und Isolde, La traviata, Il trovatore, La bohème, Fidelio, Il barbiere di Siviglia, Hänsel und Gretel en Lulu. Daartegenover plant de Met in februari, een maand waarin het huis eigenlijk gesloten zou zijn, extra voorstellingen.

De Live in HD-serie van de Met, die in veel bioscopen in Nederland te zien is, is gereduceerd tot zeven titels. De herziene serie bestaat uit Die Zauberflöte (in de regie van Julie Taymor, niet in de nieuwe regie van Simon McBurney), Roméo et Juliette, Don Giovanni (in de regie van Michael Grandage, niet in de nieuwe regie van Ivo van Hove), Dead Man Walking, Die Frau ohne Schatten, Nabucco en Il Pirata.

Zie voor meer informatie de website van de Metropolitan Opera.

Vorig artikel

Mijn Strauss: Arabella

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Peter, Dietrich en Francis

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.