Binnenkort

DNO doet een weekje Dido

Net als Opera Zuid brengt De Nederlandse Opera in september een productie van Dido and Aeneas op het toneel. De Britse regisseur Deborah Warner mag haar enscenering uit 2006 aan het Nederlandse publiek vertonen. Malena Ernman en Luca Pisaroni zingen de hoofdrollen.

Scène uit de productie bij de opvoering in Parijs in 2008 (foto: Elizabeth Carecchio).
Scène uit de productie bij de opvoering in Parijs in 2008 (foto: Elizabeth Carecchio).

Het zijn drukke weken bij De Nederlandse Opera. Maandag 28 september breng het gezelschap een herziene versie van After Life in première in Het Muziektheater. Een dag later volgt de première van Dido and Aeneas in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De productie van de opera van Henri Purcell is slechts één week te zien. Toch staan er negen voorstellingen op het programma: op drie avonden wordt de opera namelijk tweemaal opgevoerd.

Voor DNO is het een nieuwe productie, voor regisseur Deborah Warner niet. Zij ensceneerde Dido and Aeneas al in 2006 voor de Wiener Festwochen en voerde het stuk ook op bij het Théâtre National de l’Opéra Comique in Parijs (2008). De productie laat ze nu in Amsterdam zien.

Warner maakt haar debuut bij DNO. In het operacircuit werkte ze onder meer al voor Opera North, het Royal Opera House, de English National Opera, De Munt en de Bayerische Staatsoper München. Daarnaast regisseert ze ook theater, televisie en film.

Voor de muziek heeft DNO barokgrootheid William Christie gestrikt met zijn ensemble Les Arts Florissants. Hij debuteert eveneens bij DNO. Christie richtte in 1979 zelf Les Arts Florissants op, dat dit jaar dus haar dertigjarig jubileum viert. Het ensemble experimenteert met barokmuziek en heeft hernieuwde waardering voor het genre verkregen.

Op de laatste speeldag, 6 oktober, zal Jonathan Cohen de voorstellingen verzorgen. Cohen is cellist en dirigent en heeft een goede band met Les Arts Florissants, waar hij regelmatig te gast is.

De hoofdrollen van de productie worden vertolkt door Malena Ernman als Dido en Luca Pisaroni als Aeneas. De Zweedse mezzo Ernman was eerder bij DNO te gast als Nerone in L’Incoronazione di Poppea in 2007. Ze heeft veel ervaring met barokmuziek, waaronder veel optredens met René Jacobs, maar heeft ook rollen gezongen als Carmen en zong in 2009 op het Eurovisie Songfestival voor haar thuisland.

Bariton Pisaroni is een bekende gast in Amsterdam. Hij zong vorig seizoen de titelrol in Ercole amante van Cavalli en Guglielmo in de reprise van Così fan tutte. Dit seizoen zal hij naast Dido and Aeneas ook te zien zijn in Le nozze di Figaro, in de titelrol.

De Nederlandse sopraan Judith van Wanroij zingt Belinda. Zij was al meerdere malen in barokproducties van DNO te gast. De Britse alt Hilary Summers zingt Sorceress.

De première van Dido and Aeneas vindt plaats op 29 september in de Stadsschouwburg Amsterdam. Daarna volgen tot en met 6 oktober nog acht voorstellingen. Zie voor meer informatie: www.dno.nl.

Vorig artikel

Bartoli wijdt nieuw album aan castraten

Volgend artikel

After Life roept vragen op

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.