BinnenkortNieuws

Vrijdagconcert pakt vocaal uit rond kerst

De AVROTROS Vrijdagconcerten op 18 en 24 december staan in het teken van ‘Kerstmis en vrede’. In het eerste concert staan Bach-cantates centraal, in het tweede repertoire van Humperdinck, Schubert en Martin. Onder anderen Cécile van de Sant en Thomas Blondelle soleren.

Gijs Leenaars leidt het Vrijdagconcert op kerstavond (© Simon van Boxtel).
Gijs Leenaars leidt het Vrijdagconcert op kerstavond (© Simon van Boxtel).

Het eerste AVROTROS Vrijdagconcert rond het thema ‘Kerstmis en vrede’ wordt verzorgd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven. Op het programma staan Bachs cantates voor de eerste, tweede en derde kerstdag. Ze worden uitgevoerd met in de solopartijen sopraan Maria Keohane, alt Alex Potter, tenor Charles Daniels en bas Matthias Winckhler.

Van Veldhoven geeft om 19.30 uur zelf een inleiding op het programma. Het concert begint om 20.15 uur in TivoliVredenburg in Utrecht, de vaste speelplaats van de AVROTROS Vrijdagconcerten.

Een dag eerder speelt de Nederlandse Bachvereniging hetzelfde programma in de Grote Kerk in Naarden. Een opname van dat concert zal later terug te horen zijn op allofbach.com. Na Utrecht doet de Bachvereniging nog Haarlem, Amsterdam en Tilburg aan.

Op 24 december (een donderdag in plaats van de gebruikelijke vrijdag) staat het AVROTROS Vrijdagconcert in het teken van kerstavond. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor brengen dan onder leiding van Gijs Leenaars de ouverture van Hänsel und Gretel van Humperdinck, de vijfde symfonie van Schubert en Et in terra pax van Frank Martin.

Dat laatste werk is een “aangrijpende roep om vrede op aarde”, aldus de concertserie. De Zwitserse componist Martin bracht het in 1945 in première. Het is geschreven voor orkest, koor en vijf solisten; in deze opvoering sopraan Agnieszka Sławińska, alt Cécile van de Sant, tenor Thomas Blondelle en de baritons Leigh Melrose en Norman Patzke.

Zie voor meer informatie over beide concerten de website van de AVROTROS Vrijdagconcerten.

Vorig artikel

Londense Król Roger is ware triomf

Volgend artikel

NedPhO viert kerst met operetteconcert

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.