BinnenkortFeatured

Programma Festival Oude Muziek 2017

Het Festival Oude Muziek (25 augustus t/m 3 september) staat in het teken van ‘Zing, vecht, huil, bid – Muziek van de reformaties’. Op het programma onder meer een straattheatervoorstelling over vluchtelingen en een concert met operamuziek van Telemann.

Het Festival Oude Muziek vindt voor de 36ste keer plaats. Naar aanleiding van 500 jaar Reformatie onderzoekt het festival de muzikale implicaties van Luthers reformatiebeweging. Ook de acties en geschriften van Calvijn en de reformatie in Engeland worden onder de loep genomen.

Hieronder een selectie uit de vocale programmaonderdelen.

Straattheatergroep Kamchàtka brengt op 26 en 27 augustus bij de Leeuwenbergh de voorstelling Musica Fugit, een “improvisatorisch en interactief muziekavontuur waarin vluchten een manier van leven wordt”. Muziek van Strozzi, Bach en Playford ondersteunt de voorstelling.

Ook op 26 augustus verkent het Spaanse ensemble Tasto Solo de biotoop van Luther in de Willibrordkerk, met vocale bijdragen van sopraan Barbara Zanichelli, tenor Albert Riera en bariton Tomàs Maxé.

De Nederlandse Bachvereniging is op 26 augustus met maestro Jos van Veldhoven te gast in de Geertekerk. Het ensemble voert Membra Jesu Nostri van Dieterich Buxtehude uit, een cyclus van zeven cantates. Op 31 augustus speelt de vereniging nogmaals cantates van Buxtehude, dan in TivoliVredenburg.

Vox Luminis voert op 27 augustus onder leiding van Lionel Meunier Bachs Hohe Messe uit in TivoliVredenburg. Op 30 augustus treedt het ensemble nogmaals op in TivoliVredenburg met ‘een jaar in liederen’ en op 1 september geeft het in de Utrechtse concertzaal een concert rond Luthers erfenis.

Het Duo Serenissima, bestaande uit de Canadese sopraan Elisabeth Hetherington en de Nederlandse luitist David Mackor, geeft op 28 augustus een recital in TivoliVredenburg met ‘airs de cour’ van Moulinié, Richard en Boësset.

Het ensemble Camerata Trajectina, met onder anderen tenor Nico van der Meel, geeft op 29 augustus in de Leeuwenbergh een concert met (bewerkingen van) liederen van Luther, gecombineerd met geuzenliederen. Op 30 augustus wijdt het ensemble een middag aan de vervolging van de wederdopers in Nederland en op 31 augustus zingt de formatie over calvinisten in de Nederlanden.

Het concert dat waarschijnlijk het meest interessant is voor operaliefhebbers, is het optreden van Il Pomo d’Oro op 2 september in de Geertekerk. Het barokensemble speelt onder leiding van Francesco Corti fragmenten uit een grote maar grotendeels vergeten operarepertoire van Telemann. Sopraan Inga Kalna soleert.

Op de slotdag 3 september is het gerenommeerde ensemble L’Arpeggiata te gast in TivoliVredenburg. Met de net zo gerenommeerde barokzangers Nuria Rial (sopraan) en Philippe Jaroussky (countertenor) brengt het orkest repertoire van Schütz, Bach, Monteverdi, Cazzati, Sances en Fux.

Zie voor de volledige programmering de website van het Festival Oude Muziek.

Vorig artikel

Robeco brengt originele Carmina Burana

Volgend artikel

Belcanto Academy organiseert zomercursus

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.