BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Kathryn, Paul en Cody

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 208.

Wedstrijd zingen
Zijn er jonge Nederlandse talenten die willen deelnemen aan de Glyndebourne Opera Cup 2020? Aanmelden kan nu.

Verletzlig
Recensent Manuel brug van Die Welt schreef een reportage over verschillende producties van de Salzburger Festspiele. Hij sprak bij Orphée aux enfers over de ‘dikke’ vrouwen op het podium. Coloratuursopraan Kathryn Lewek werd furieus en noemde het ‘bodyshaming’’. De president van de Salzburger Festspiele, Helga Rabl-Stadler, verklaarde zich solidair: “Wer sich mit Leib und Seele auf der Bühne exponiert, macht sich verletzlich. Künstlerinnen und Künstler brauchen unseren Respekt für Ihre Leistung, nicht platte Sprüche über ihre körperliche Beschaffenheit.”

Wederhoor
Enkele dagen later reageerde Brug in Die Zeit op deze “Trollhausen im Twitterkasten”. Hij schrok van alle ophef, en constateerde over de reacties op zijn artikel: “Es ging nicht um Auseinandersetzung, nur um Beleidigung. Massiv.” En blokkeerde Lewek van zijn Twitter-account.

Meditatief
Geen vibrato, geen belcanto, maar onversneden gregoriaanse kerkzang. Populair als rustpunt in een drukke wereld. Herman Finkers en Wishful Singing waren ermee in DWDD. Maar: al in 2016 besteedde Podium Witteman aandacht aan de middeleeuwse kerkmuziek.

Winnaar
Countertenor Jakub Józef Orliński hoorde onlangs dat hij een Opus Klassik Award heeft gewonnen. Op 13 oktober is de uitreiking in Berlijn.

Tristan in Keulen
Het eigen gebouw is nog altijd niet klaar, de zwervende Oper Köln blijft nog even in het Staatenhaus. Daar gaat op 21 september Wagners Tristan und Isolde in première. Net als afgelopen zaterdag in Amsterdam zingt Claudia Mahnke de rol van Brangäne.

Christie-prijs
Sinds 1965 wordt de naar Glyndebourne-oprichter vernoemde John Christie Award uitgereikt. Alastair Miles ontving hem in 1987 en de Nederlandse tenor Peter Gijsbertsen was in 2007 winnaar. Op dat punt klopt de felicitatietweet van de Zuid-Afrikaanse regering aan sopraan Vuvu Mpofu niet helemaal.

Hollandia op cd
De muziek van het theaterprogramma Magazijn Hollandia van Frommermann wordt op cd gezet. De heren zijn druk aan het zingen in de opnamestudio.

Paul piekt
Dacht u ook dat de Brit Paul Potts een ‘one hit wonder’ was met zijn ‘Nessun Dorma’ in Britain’s Got Talent in 2007, later nog herhaald in andere zangwedstrijden? De man is volgens de website van ClassicFM 10 miljoen pond waard.

Lekker winter
Ongeveer op het moment dat de kruidnoten in de schappen van de Nederlandse supermarkten verschijnen, komt de BBC met de jaarlijkse kerstliedjeswedstrijd.

Callas als stream
Historische opnamen van Maria Callas in fragmenten uit Richard Strauss’ Arabella zijn nu te beluisteren, onder meer op Spotify.

Cody in Londen
Tussen grote namen van de Britse vocale muziekscene als Tim Mead en Allan Clayton stond afgelopen weekend ook Cody Quattlebaum, net afgezwaaid van De Nederlandse Opera Studio. “He sang with a natural, easy authority”, vond de recensent van zijn optreden in Jephtha.

Kandidaten klaar?
De shortlist voor de Gramophone Classical Music Awards 2019 is bekendgemaakt.

Spannend
Op donderdag 5 september gaat bij De Nationale Opera de double bill Pagliacci / Cavalleria rusticana in première, mét onvoorzien Lorenzo Viotti voor het orkest en op de bühne veel grote namen. De vooruitzichten zijn gunstig.

Vorig artikel

Rous geeft persoonlijke introductie op opera

Volgend artikel

Sombere Boccanegra groot succes in Salzburg

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.