BinnenkortNieuws

Holland Festival 2020 zoekt een ‘wij’

Het Holland Festival presenteerde dinsdag de programmering van zijn 73ste editie (4 t/m 28 juni 2020). De Amerikaan Bill T. Jones is dit jaar associate artist. Met hem gaat het festival ‘in pursuit of the we’. Er zijn drie opera- en muziektheaterproducties.

Rusalka van De Nationale Opera is dit jaar de enige opera op het programma van het Holland Festival. (© Florian Joahn)

Sinds vorig jaar programmeert het Holland Festival een deel van zijn voorstellingen in samenwerking met een associate artist. Dit jaar is dat Bill T. Jones, een Amerikaanse choreograaf, regisseur, schrijver en danser. Jones richt zijn blik in de aanstaande festivaleditie op wat mensen verbindt. Hij noemt zijn streven zelf ‘in pursuit of the we’. Van Jones zijn drie dans- en theatervoorstellingen te zien. Daarnaast selecteert hij voor het programma Associations werk van makers die hem inspireren.

De programmering voor 2020 bevat in totaal 33 producties, goed voor 92 voorstellingen, concerten en evenementen. Op de agenda negen wereldpremières, vijf Europese premières en achttien Nederlandse premières.

Het festival opent met The Planet – A Lament, een voorstelling van een Indonesisch/Australisch team, waarin door koorzang, dans en film de impact van de mens op zijn wereldwijde omgeving neergezet wordt (4 en 5 juni, Carré).

De categorie opera bestaat dit jaar uit de al eerder aangekondigde productie van Rusalka bij De Nationale Opera. Dvořáks sprookjesopera is in een nieuwe enscenering van Philipp Stölzl te zien, gedirigeerd door Jakub Hrůša en met Eleonora Buratto in de titelrol (6 t/m 28 juni, Nationale Opera & Ballet). De voorstelling van 23 juni is live en gratis mee te beleven in Park Frankendael.

De categorie muziektheater telt een bescheiden twee voorstellingen. The Murder of Halit Yozgat draait om de moord op de 21-jarige Halit Yozgat in 2006. Hij werd op klaarlichte dag in een internetcafé tweemaal door zijn hoofd geschoten. De Australische componist en regisseur Ben Frost liet zich voor zijn werk inspireren door een videoreconstructie van de moord. Hij combineert geluidskunst, elektronische muziek en dark metal (11 t/m 13 juni, Muziekgebouw aan ’t IJ).

De andere muziektheaterproductie heet TAL., een ‘filosofisch, absurdistisch klankconcert over taal’. Het is een voorstelling van het Vlaams-Nederlandse gezelschap BOG, met inbreng van componist Jens Bouttery en een groep tweetalige gastspelers (17 t/m 21 juni, Tennisclub Sloterplas).

Het Holland Festival brengt verder beeldende kunst, dans, film, muziek en theater. Zo speelt het Orkest van de Achttiende Eeuw de nieuwe compositie De Mei van Louis Andriessen, een eerbetoon aan de in 2014 overleden Frans Brüggen (7 en 8 juni, Muziekgebouw) en leidt Thomas Adès het Concertgebouworkest in muziek van hemzelf en van Liszt en Stravinsky (18 en 19 juni, Concertgebouw).

Zie voor de volledige programmering de website van het Holland Festival.

Vorig artikel

Groot Omroepkoor zingt requiem Brahms

Volgend artikel

De Munt brengt Mozart/Da Ponte-cyclus

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.