BinnenkortNieuws

De Munt brengt Mozart/Da Ponte-cyclus

De Munt in Brussel brengt vanaf 18 februari alle drie de opera’s die Mozart en librettist Lorenzo Da Ponte schreven: Le nozze di Figaro, Così fan tutte en Don Giovanni. Het regieteam Clarac-Delœuil > le lab verzorgt de ensceneringen, Antonello Manacorda en Ben Glassberg dirigeren.

Lenneke Ruiten in repetitie voor de Mozart/Da Ponte-trilogie. (© H. Segers)

Clarac-Delœuil > le lab is een in Bordeaux gevestigd kunstbedrijf van Jean-Philippe Clarac en Olivier Deloeuil. Ze zijn gespecialiseerd in opera en installatiekunst. Voor de Mozart/Da Ponte-cyclus komen ze met een concept dat de drie opera’s met elkaar verbindt. Alle drie de verhalen spelen zich af op dezelfde dag en in hetzelfde woonblok. De Munt belooft ‘een meeslepende familiesaga in drie episodes, met tal van onderling gelinkte personages en gebeurtenissen’, al staat elke opera op zichzelf en ‘kan ook los van de andere bekeken worden’.

In onderstaande clips delen de makers hun visie op de drie opera’s:

Antonello Manacorda en Ben Glassberg delen de achttien voorstellingen op de bok. De meeste castleden zingen rollen in meerdere opera’s. Zo vertolkt de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten de rollen van Donna Elvira (Don Giovanni) en Fiordiligi (Così fan tutte). Robert Gleadow is zowel Figaro als Leporello, Björn Bürger zingt graaf Almaviva en Don Giovanni, Sophia Burgos is Zerlina en Susanna, Ginger Costa-Jackson vertolkt Dorabella en Cherubino en Iurii Samoilov zingt Guglielmo en Masetto.

Rond de cyclus organiseert de Munt allerlei activiteiten, zoals een themarondleiding, een themadag en een familieworkshop over Mozart.

De cyclus begint met Le nozze di Figaro op 18 februari. Così fan tutte gaat op 20 februari in première en Don Giovanni volgt op 22 februari. De cyclus wordt zes keer in zijn geheel opgevoerd.

De voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht, maar er is een wachtlijst (inschrijven via tickets@demunt.be) voor het geval kaarten vrijkomen.

Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Vorig artikel

Holland Festival 2020 zoekt een 'wij'

Volgend artikel

BankGiro Loterij ZomerConcerten gepresenteerd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.