AchtergrondBinnenkort

De operahuizen gaan weer open: Barcelona

Het is met aanpassingen, inperkingen en voorbehouden, maar de grote operahuizen in Europa maken zich op voor een nieuw seizoen. We blikken vooruit op hun gewijzigde plannen. In deze aflevering: het Gran Teatre del Liceu in Barcelona.

Het auditorium van het Gran Teatre del Liceu. (© A. Bofill)

Zoals alle operahuizen eindigde het Gran Teatre del Liceu zijn afgelopen seizoen op een valse noot. Het moest maar liefst zeven operaproducties schrappen, waaronder een Lohengrin met Klaus Florian Vogt en een Semiramide met Joyce DiDonato.

Het waren zware tijden, maar uit een enquête die het Liceu in mei liet uitvoeren blijkt dat het merendeel van de abonnees en andere bezoekers graag weer wil terugkeren naar het theater aan La Rambla. Slechts 3 procent van de ondervraagden gaf aan de komende tijd van theaterbezoek af te zien. Het Liceu wil eind september de draad van zijn activiteiten daarom weer oppakken.

Artistiek directeur Víctor Garcia de Gomar en muziekdirecteur Josep Pons hebben de nodige ingrepen in hun seizoen 2020/2021 moeten doen. Producties van onder meer Jevgeni Onjegin en Dialogues des Carmélites zijn komen te vervallen door verschuivingen in de programmering en door het aanpassen van de begroting. Niettemin kan het operahuis in Barcelona zijn publiek van veertien operaproducties voorzien.

Het Liceu heeft de nodige regels ingesteld om aan de coronamaatregelen in Spanje te kunnen voldoen. Het gebruik een mondkapje is verplicht en bij de ingang wordt je lichaamstemperatuur gemeten. In het theater zijn routes uitgezet om het publiek op een veilige manier naar de zaal en naar buiten te leiden.

Het programma

Het Liceu wacht met scenische producties tot eind oktober. Het seizoen opent met een concert: de topartiesten Sondra Radvanovsky (sopraan) en Piotr Beczala (tenor) zingen op 27 september aria’s en duetten van onder anderen Verdi en Puccini, begeleid door Camillo Radicke op de piano.

Op 1 en 4 oktober volgen twee concertante uitvoeringen van Il trovatore van Verdi, met sopraan Anna Netrebko, tenor Yusif Eyvazov en bariton Ludovic Tézier in de hoofdrollen.

Don Giovanni is de eerste scenische productie in het Liceu (24 oktober t/m 8 november). Mozarts klassieker wordt geënsceneerd door Christof Loy, met Christopher Maltman als de Don, Miah Persson als Donna Anna, Véronique Gens als Donna Elvira en Luca Pisaroni als Leporello. Er zijn zeven voorstellingen. Op 22 oktober is er bovendien een uitvoering speciaal voor mensen onder de 35 jaar.

Marcel Beekman zingt de titelrol in een eenmalige concertante uitvoering van Platée. (foto Sarah Wijzenbeek / © BLAEUBEECK 2016)

Tenor Juan Diego Flórez komt op 30 oktober op bezoek voor een concert met hoofdzakelijk belcantorepertoire. Het gaat om een optreden dat oorspronkelijk voor 21 mei stond geprogrammeerd, maar nu wordt ingehaald.

Onder de titel Sis solos soles zijn op 1 november zes nieuwe monodrama’s voor vrouwen te horen, uitgevoerd op zes verschillende plekken in het operahuis. Francesc Prat heeft de muzikale leiding over het geheel en Marc Rosich verzorgt de regie.

Mozarts minder bekende opera Mitridate, Rè di Ponto is op 24 november in een concertante uitvoering door Les Musiciens du Louvre onder Marc Minkowski te zien. De titelrol wordt gezongen door Pene Pati. Verder in de cast onder anderen Elsa Dreisig en Jakub Józef Orliński.

Het jaar eindigt met La traviata. Verdi’s hit wordt van 5 tot en met 30 december veertien keer uitgevoerd in een regie van David McVicar en gedirigeerd door de Luikse muziekchef Speranza Scappucci. Kristina Mkhitaryan en Rosa Feola rouleren in de titelrol, Pavol Breslik en Dmitry Korchak zingen afwisselend Alfredo.

Sondra Radvanovsky keert op 23 december terug in het Liceu voor een soloconcert met fragmenten uit de Tudor-trilogie van Donizetti, in scène gezet en met medewerking van andere zangers, en sterzangeres Anna Netrebko soleert op 27 januari 2021 in een grote verscheidenheid aan repertoire.

De programmering voor 2021 ziet er weer heel ‘normaal’ uit. Er zijn concertante uitvoeringen van Platée van Rameau, onder leiding van barokexpert William Christie en met de Nederlandse tenor Marcel Beekman in de titelrol, en de onbekende romantische komedie La principessa filosofa van Carles Baguer.

De lijst scenische producties bevat in 2021:

  • Les contes d’Hoffmann (geregisseerd door Laurent Pelly, met onder anderen John Osborn);
  • Lessons in Love and Violence van George Benjamin (dezelfde productie van Katie Mitchell die in 2018 in Amsterdam te zien was);
  • Otello van Verdi (geregisseerd door Keith Warner, met Gregory Kunde als Otello en Schaunard Award-winnaar Airam Hernández als Cassio);
  • Wagners Tannhäuser (geregisseerd door Robert Carsen, met Stefan Vinke als Tannhäuser en Johanni van Oostrum als Elisabeth);
  • La bohème van Puccini (geregisseerd door Àlex Ollé, met onder anderen Atalla Ayan, Anita Hartig en Valentina Nafornita in de dubbel bezette cast);
  • Lucia di Lammermoor van Donizetti (met Nadine Sierra en Javier Camarena als liefdespaar);
  • de Broadway-klassieker My Fair Lady (in een concertante uitvoering).

Zie voor alle details van het seizoen de website van het Gran Teatre del Liceu.

Vorig artikel

Fonds Podiumkunsten verdeelt meerjarige subsidies

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Chris, Sarah en Debbie

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.