BinnenkortNieuws

Zomernieuws en festivaltips

In de hitte van deze week is het misschien niet zo erg dat er relatief weinig concerten en voorstellingen in de zalen zijn. Vandaar dat de rubriek even leeg blijft, maar er zijn natuurlijk wel nieuwtjes.

De Nederlandse mezzo sopraan Véronique van der Meijden heeft op de vierde editie van de Zinka Milanov Internationale Competitie voor jonge operazangers een prijs van het Operahuis Chemnitz gewonnen. Veronique studeerde aan het Koninklijk conservatorium.  Gefeliciteerd!

Mezzo sopraan Véronique van der Meijden

Het Festival Oude Muziek maakte bekend dat dit jaar een groot aantal concerten via livestreams te bekijken zijn. Niet gratis, maar voor niet al te veel geld kunt u concerten zien op Early Music Television, kortweg EMTV. In de livestreamagenda op de website vindt u dagelijks de mooiste concerten, live vanuit TivoliVredenburg of een van de vele Utrechtse kerken. Ook de salons van co-curator Rosi Braidotti en het Internationaal Van Wassenaer Concours zijn direct live te volgen.

Meer informatie op de website van het festival.

 

Wat is er te zien en te horen deze warme zomerdagen?

U kunt bijvoorbeeld naar een leuk recital in een aardappelschuur in Flevoland. In het Festival Via Musica in Flevoland, staat dit jaar Erasmus centraal. Zijn liefde en kennis van de Latijnse- en Griekse klassieken zijn bekend en daarom is er een programma met muziek uit Mozarts opera Idomeneo geprogrammeerd. Sopraan Siri Thornhill zal vier arias uit deze opera uitvoeren met het Apollo Ensemble.

Sopraan Siri Karoline Thornhill zingt Mozart.

Of u kunt, als u toevallig op een van de geselecteerde campings in Noord-en Oost Nederland staat, naar opera voorstellingen door De Nederlandse Reisopera. Van 20 juli – 7 augustus reist het gezelschap met twee korte muziektheatervoorstellingen naar elf campings in Noord- en Oost-Nederland. De voorstellingen worden gratis in de openlucht gespeeld voor gasten van de camping.

Op 22 juli kunt u voor wat lichter entertainment naar Bravo Broadway in het Concertgebouw in Amsterdam. Van Top Hat en The Phantom of the Opera tot Hairspray en Cabaret. Garrett Keast leidt Gershwin, Bernstein en Porter bij de Württembergische Philharmonie Reutlingen. Musicalsterren Alli Mauzey en Hugh Panaro brengen Broadway naar Amsterdam.

Alli Mauzey@Alli Mauzey

 

Campagnebeeld Blauwbaards Burcht

Tijdens de Muziekzomer Gelderland 2022 speelt het Nationaal Jeugdorkest (NJO) onder leiding van Antony Hermus de opera Blauwbaards Burcht.  Het stuk zal worden gespeeld met de Melkfabriek in Arnhem als decor en onder regie van Kenza Koutchoukali. Solisten zijn Marc Pantus en Barbara Kozelj  en Lucinda Wessels danst. Blauwbaards Burcht is te zien van 2 tm 6 augustus in de Melkfabriek in Arnhem.

Vader is een voorstelling met muziek van o.a. Brahms, Goebaidoelina en Bach, gespeeld door Coraline Groen, samen met bajanist Robbrecht van Cauwenberghe en met de zangers van Cantorex. Te zien in Brummen, op 3 en 4 augustus.

 

 

 

In het Delft Chamber Music Festival is er een zogenaamde Scratch Opera uitvoering. In twee dagen tijd hebben solisten, maar vooral amateur koorzangers een ´verborgen opera´ ingestudeerd.

Het samengestelde werk, met delen uit missen van de grote Italiaanse operacomponisten Verdi, Rossini en Puccini, wordt in twee dagen tijd onder leiding van dirigent Rick Schoonbeek door amateur zangers ingestudeerd en daarna met professionele solisten Charlotte Janssen, sopraan, Florieke Beelen, mezzosopraan en Frank Dolphin Wong, bariton en pianist Andrea Vasi uitgevoerd op 31 juli om 19.00 uur in de Iepenhof in Delft.

Maro Makashvili

Op 5 augustus kunt in Delft naar Maro,  een monodrama voor mezzosopraan, strijkkwartet en piano.Het is een nieuw werk op muziek van Thomas Beijer, die tevens de animaties maakte. De tekst is van Salome Bendze en de regie en dramaturgie is in handen van Klaus Bertisch. Met Nana Dzidziguri, mezzosopraan, Nino Gvetadze, piano en Meccore String Quartet.

U vindt meer informatie over bovenstaande voorstellingen en concerten in onze agenda.

Vorig artikel

Lili Boulanger in het zonnetje 

Volgend artikel

Norma in de Zaterdag Matinee

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen