FeaturedHeadlineNieuwsRedactioneelWedstrijd

Doctor Atomic Opera van het Jaar 2023

Doctor Atomic van John Adams door het Utrechtsch Studenten Concert is door de bezoekers van de website Place de l’Opera met meer dan de helft van alle stemmen verkozen tot Opera van het Jaar 2023.

Doctor Atomic in De Werkspoorkatheraal. Foto: © Ben van Duin

Nominaties

Er waren vijf producties genomineerd voor de titel Opera van het Jaar 2023, samengesteld op basis van de top 5-lijstjes van een groot aantal operajournalisten en- kenners. De lezers van Place de l’Opera konden tot en met 10.00 uur op 29 december stemmen om de rangorde van de vijf producties te bepalen. er werd massaal gestemd. Hieronder de volledige uitslag:

1. Doctor Atomic  (J. Adams) Utrechtsch Studenten Concert  (52.41%)
2. Das Wunder der Heliane (E. Korngold) de Nederlandse Reisopera (31.07%)
3. Innocence ( K.Saariaho) De Nationale Opera (6.9%)
4. Siegfried (R.Wagner ) NTR Zaterdag Matinee (5.51%)
5. Animal farm (A.Raskatov) (De Nationale Opera)  (4.12%)

Van links naar rechts scènefoto’s van Innocence, Das Wunder der Heliane, Doctor Atomic, Animal farm en Siegfried.

Van de ruim 1700 stemmen werd 52% (904 stemmen) uitgebracht op de lustrum productie van het Utrechtsch Studenten Concert. Het 200-jarig bestaan van deze vereniging werd gevierd met een operaproductie die behalve prachtig, ook actueel was.

De regie van Wim Trompert en muzikale leiding van Bas Pollard, maar zeker ook het indrukwekkende decor van Eric Goossens en de spectaculaire licht-en geluidseffecten van respectievelijk Cor van den Brink en Jan Panis, zorgden samen met de voortreffelijke solisten en het verbluffend goede koor van de Utrechtse Studenten Cantorij, voor een voorstelling waar volgens Peter Franken ‘ ..menig operahuis jaloers van zou worden.’

Decor van Doctor Atomic, ontworpen door Eric Gossens met leden van de Utrechtse Studenten Cantorij. Foto: ©Ben van duin

Quirijn de Lang als Oppenheimer was ‘…absoluut top’, de rol van Kitty door Jeanette van Schaik was ‘…uitstekend gezongen en een lust voor het oog in haar blauwe gewaad..’  en ook de rest van de cast werd lovend besproken.

Quirijn de Lang als Oppenheimer in Doctor Atomic. Foto:© Ben van Duin

Jenny Camalieri noemde Doctor Atomic in de Volkskrant  ‘… een van de memorabelste operaproducties van dit seizoen  ‘ …Het Utrechtsch Studenten Concert, samen met de zangers van de Utrechtse Studenten Cantorij, mag apetrots zijn op deze superalerte uitvoering onder dirigent Bas Pollard.’

Neil van der Linden voor Basia con fuaco schreef: ‘… Complimenten voor de geluidsregie, die er bovendien voor zorgde dat de door Adams voorgeschreven elektronische geluidseffecten spectaculair tot hun recht kwamen. Ik zou niet goed kunnen aangeven waarin de prestaties van het Utrechtsch Studenten Concert, formidabel gedirigeerd door Bas Pollard zouden onderdoen voor die van een professioneel orkest.’

Scènefoto Doctor Atomic met onder meer dirigent Bas Pollard en het Utrechtsch Studenten Concert. Foto: © Ben van Duin

Doctor Atomic op Place de l’Opera

Peter Franken schreef in zijn recensie op Place de L’Opera over Doctor Atomic onder meer:

‘Het decor van Eric Goossens en de kostuums van Martijn Kramp zijn wonderwel geslaagd en weten van de voorstelling een visueel schouwspel te maken zelfs op die schaarse momenten dat alles stilstaat.’

Hier kunt u de hele recensie  van Peter Franken lezen.

De redactie van Place de l’Opera feliciteert regisseur Wim Trompert,  dirigent Bas Pollard, decorontwerper  Eric Goossens, kostuumontwerper Martijn Kramp, choreografe Blazej Jasinski, Jan Panis voor het geluidsontwerp, Cor van den Brink voor diens lichtontwerp, koorleider Fokko Oldenhuis, Karim Ameur voor de dramaturgie en verder de gehele cast van Doctor Atomic, bestaande uit:  Quirijn de Lang, Jeanette van Schaik, Bart Driessen, Agris Hartmanis, Lucas van Lierop, Jeroen de Vaal, Nanco de Vries en Maria Koshiishi en alle overige medewerkers van Doctor Atomic met het winnen van deze verkiezing tot Opera van het jaar 2023.

Schaunard Award

De Schaunard Award is bedoeld voor een onderscheidende bijdrage aan de wereld van opera en muziektheater. Dit kan een individu zijn of een groep. De prijs wordt voor de elfde keer uitgereikt. De naam van de Schaunard Award is ontleend aan één van de karakters uit Puccini’s opera La bohème. Schaunard is een musicus die in de eerste akte zijn verkleumde, armoedige kunstenaarsvrienden verblijdt met het nodige geld en eten. Zonder hem geen Bordeaux, geen sigaren, geen hout voor de haard en geen Kerstfeest in Café Momus in de tweede akte.

Alle eerdere winnaars van de Schaunard Award zijn:

Jordi Kooiman (Place de L’Opera) (2023), NTR ZaterdagMatinee (2021), Waut Koeken (Opera Zuid) (2020), tenor Airam Hernández (2019), dirigent Karel Deseure (2018), sopraan Aylin Sezer (2017), tenor Marcel Reijans (2016), bariton Peter Bording (2015),de Nederlandse Reisopera (2014) en de zeven studenten die Rheingold op de Rijn organiseerden (2013).

2023

De Schaunard Award 2023 ging naar de organisatoren van Doctor Atomic. Het is de tweede keer dat de Utrechtse studenten de Schaunard Award winnen. In 2013 kregen ze de prijs voor Rheingold op de Rijn.

Met ruim 68% van de uitgebrachte stemmen werd de productie van Stichting LustrumOpera gekozen voor de immense prestatie om deze opera op een bijzondere locatie tot stand te brengen.

Opbouw van het decor voor Doctor Atomic in de Werkspoorkathedraal. foto: © Valentino Koloski

In een gesprek met Place de l’Opera zei Dauwe Lentz, de voorzitter van het productieteam:’ ..Het werk is zo’n gaaf stuk en bovendien zo relevant en actueel, dat we het aandurfden. Het is ongelofelijk hoeveel partijen aan boord zijn gekomen. We krijgen hulp van de Nationale Opera en van de Nederlandse Reisopera en heel veel grote ondersteuners…..Deze opera gaat over wat de gevolgen zijn van wat we creëren of kunnen creëren. Artificial Intelligence (en de gevaren daarvan) is een voorbeeld van nu en door de regelmatige dreigingen van Rusland zijn helaas atoomwapens ook weer actueel. Daarom hebben we ook het ‘belevingsfestival’ om de opera heen. Het is een educatieve wisselwerking waarin we de bezoekers dichter bij de opera en de thematiek van de opera brengen, maar op een manier waardoor de harde inhoud beter landt.’

De prijs gaat naar de leden van het productieteam, te weten Dauwe Lentz, Lara Cligge, Floris Heeres, Hedwig Kok, Anna Meijer, Rosalie Haak, Valentino Koloski, Leonoor van de Merwe, Nienke Prins enTjeerd Broerse.

In de verkiezing voor de Schaunard Award 2023 kwam Basia Jaworksi op de tweede plaats, Thomas Oliemans was derde en Lenneke Ruiten vierde. Allemaal een grote felicitatie waard en een welverdiende erkenning voor al de prachtige dingen die de genomineerden al jaren doen in de opera!

In de loop van januari 2024 worden de prijzen persoonlijk overhandigd aan de winnaars.

De redactie van Place de l’Opera dankt iedereen die gestemd heeft, feliciteert alle genomineerden en wenst u allen een voorspoedig, gezond en muzikaal 2024, vol prachtige opera!

 

Vorig artikel

Ontroerende Suor Angelica van Nootstroom

Volgend artikel

Carmen van Bieito nog steeds treffend

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen