FeaturedHeadlineNieuwsRedactioneelWedstrijd

Opera- en Schaunard Award 2023 uitgereikt

Voorafgaand aan het afsluitende concert van het jubileumjaar voor de viering van het 200 -jarig bestaan van het Utrechtsch Studenten Concert in de grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, zijn de Opera van het Jaar -en de Schaunard Award 2023 van Place de l’Opera uitgereikt.

Tegel voor de Opera van het Jaar 2023

Schaunard, een van de studenten in Puccini’s La Boheme brengt in de eerste akte van de opera sigaren, openhaardhout en Bordeaux mee om de kerstavond van de studenten te redden. De Schaunard Award, die wordt toegekend aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor opera in Nederland, werd met grote meerderheid van stemmen door het USC gewonnen voor hun enorme prestatie van het produceren van Doctor Atomic van John Adams.

Voorzitter van het USC en medeproducent van Doctor Atomic Floris Heeres nam het wijnkistje met een afbeelding van Schaunard en daarin een fles Bordeaux in ontvangst.  Er waren flessen voor alle commissieleden.

Hoofdredacteur van Place de l’Opera Bo van der Meulen reikt de Schaunard Award uit aan Floris Heeres, voorzitter van het Utrechtsch Studenten Concert. Foto: ©Veerle Bastiaanse

De Lustrumproductie van het Utrechtsch Studenten Concert van de opera Docor Atomic van John Adams was door de bezoekers van Place de l’Opera met een grote meerderheid van stemmen gekozen tot Opera van het Jaar 2023.  Nadat een groot aantal operajournalisten hun voorkeurslijsten hadden ingediend, werden vijf opera’s genomineerd, waarna de lezers van Place de l’Opera hun stemmen konden uitbrengen.

De aanwezige leden van de Lustrum commissie, onder voorzitterschap van Dauwe Lentz, namen de tegel voor de Opera van het Jaar 2023 in ontvangst.

Uitreiking Opera van het Jaar 2023 aan de Lustrum commissie van het Utrechtsch Studenten Concert, met in het midden Dauwe Lentz. Foto:© Veerle Bastiaanse

Elke vijf jaar weet het in 1823 opgericht orkest een bijzondere operaproductie tot stand te brengen en de realisatie van Doctor Atomic in de Werkspoorkathedraal (de voormalige Stork fabriekshallen) in Utrecht, was van uitzonderlijk niveau. De regie van Wim Trompert en het voortreffelijk spelende orkest onder leiding van Bas Pollard, samen met de uitmuntende solisten, met Quirijn de Lang als Oppenheimer en Jeanette van Schaik als diens vrouw Kitty, de prachtige decors en het geweldige koor, werden door het publiek en critici met lof overspoeld.

Peter Franken noemde het ‘…een topproductie…waar mening operagezelschap jaloers op kon zijn.’ Lees hier zijn volledige recensie.

Het Utrechts studenten Concert won ook in 2013 de Opera van het Jaar Award voor Rheingold op de Rijn.

 

Vorig artikel

J.S.Bach De Apocalyps alsnog op tournee

Volgend artikel

Walküre wankelt op 3 gedachten in Munt

De auteur

Redactie

Redactie