AchtergrondNieuws

Opera Zuid presenteert aangepast seizoen 2020/2021

In een online video heeft Opera Zuid zijn plannen voor de komende tijd bekendgemaakt. Intendant Waut Koeken vertelt over de ervaringen van de laatste maanden en wat die betekenen voor de nabije toekomst. Hij kondigt een film/theaterproductie aan, een livestream van twee opera’s en een Wagner in mei 2021.

Opera Zuid brengt onder meer An die Ferne, een voorstelling gebaseerd op Beethovens enige liederencyclus. (© Opera Zuid / Operafront)

‘Corona betekende een ramp voor ons’, zegt Waut Koeken in de presentatie, ‘zoals voor iedereen in de maatschappij. Opera Zuid leed een artistiek verlies door het afgelasten van de geplande productie van A Midsummer Night’s Dream en toch activeerde de crisis ook creativiteit’, aldus Koeken. Hij initieerde de laatste maanden nieuwe kleine producties op video, met onder anderen Jan-Peter de Graaff, en zette oudere producties online.

Opera Zuid kiest niet voor de titels van het bekende repertoire. Het experiment blijft belangrijk, stelt Koeken in zijn presentatie. ‘Door flexibel maar trouw te blijven aan onszelf, willen we samen met onze partners, onze artiesten en ons publiek prachtige, intrigerende en relevante producties maken.’

‘Het publiek hongert weer naar de ervaring van livetheater, maar die behoefte hebben de makers evenzeer’, zegt Koeken. ‘Het aan den lijve ervaren van muziek en theater, de magie van het onherhaalbare moment’, zo noemt de intendant het in de video.

In de huidige situatie is een tournee met een grote productie ondenkbaar, weet Koeken. De eerste grote productie, de double bill van La voix humaine van Poulenc en L’heure espagnole van Ravel, zal daarom worden gespeeld in het huistheater van Opera Zuid in Maastricht. De voorstelling kan live worden beleefd via een stream in theaters en filmhuizen.

Het gedwongen isolement, de quarantaine en de strenge regels die werden opgelegd om het virus te bestrijden brengt Waut Koeken in verband met de opera Das Liebesverbot van Wagner. Hij zegt: ‘Het gaat over de vraag hoe je liefde en plezier kunt verbieden.’

Goud!, een coproductie met De Nationale Opera, zou komend voorjaar worden opgevoerd in Nationale Opera & Ballet, maar is naar voren gehaald. De opera is bedoeld voor een nieuw publiek, kinderen die nu al het genre opera kunnen ontdekken. De voorstelling is vanaf september te zien in Amsterdam.

Er is goed nieuws over twee producties die door de coronacrisis moesten worden gecanceld. A Midsummer Night’s Dream, die in mei in première zou gaan, wordt verplaatst naar één van de komende jaren. Datzelfde geldt voor Lied voor de maan, waarvoor in Amsterdam de laatste repetities plaatsvonden toen de lockdown werd afgekondigd.

‘Hoffen soll der Mensch’, dat is voor Waut Koeken een favoriet citaat van Beethoven. Hij zegt: ‘Deze hartstochtelijke oproep tot hoop heeft Opera Zuid de afgelopen periode verheven tot motto. Wij verheugen ons immens op alle hernieuwde ontmoetingen met ons publiek, met een nieuw seizoen dat in het teken staat van verlangen, van de hunkering naar liefde en de behoefte aan menselijk contact.’

Goud!

Het thema van Goud! is hebzucht en de grenzen aan onze wensen. Het is een muzikaal sprookje voor kinderen en ouders. Goud! is niet zwaar op de hand, stelt Opera Zuid. Humor, poëzie en muziek maken de opera tot een avontuur voor jong en oud.

Campagnebeeld van Das Liebesverbot, de Wagneropera die Opera Zuid in mei 2021 wil brengen. (© Opera Zuid)

Regisseur Kenza Koutchoukali werkt samen met ontwerpster Amber Vandenhoeck aan wat Opera Zuid ‘een magisch universum’ noemt, waarin muziek en scenografie samenvloeien. De componist is ook de dirigent: Leonard Evers leidt het ensemble.

De voorstellingen worden gegeven in de periode september-november 2020, met een tweede voorstellingsreeks in het voorjaar van 2021. Goud! wordt gecoproduceerd met De Nationale Opera.

An die Ferne

Tijdens de lockdown ontstond bij een aantal jonge makers, onder wie bariton Michael Wilmering en het regieduo Lisenka Heijboer Castañon en Hendrik Walther, het idee om Beethovens enige liederencyclus, An die ferne Geliebte, op video te zetten. In de video kruipt Michael Wilmering, op piano begeleid door Daan Boertien, in de huid van zeventien personages. Alle portretten tonen ‘alledaags escapisme of juist de honger naar het onbereikbare hier en nu’.

Het is nu nog een muziekfilm, die al op YouTube te vinden is, maar de komende tijd wordt de productie verder ontwikkeld tot een livevoorstelling voor in het theater.

Voix/Heure

Twee bekende titels worden in het seizoensprogramma van Opera Zuid samengevoegd. La voix humaine van Poulenc en L’heure espagnole van Ravel zijn in een double bill te zien. Voor regisseur Béatrice Lachaussée is er een overkoepelend thema: ‘In beide opera’s staat de emotionele ontwikkeling van een vrouw centraal.’

Een ensemble van musici uit de philharmonie zuidnederland staat onder leiding van Karel Deseure, die eerder Un ballo in maschera en de bekroonde productie A Quiet Place bij Opera Zuid dirigeerde. De hoofdrollen worden gezongen door de Syrisch-Armeense sopraan Talar Dekrmanjian als Elle in La voix humaine en de Franse tenor Gilles Ragon als Torquemada in L’heure espagnole.

Mezzosopraan Romie Estèves, vorig jaar te zien bij Opera Zuid in Offenbachs Fantasio, zingt de rol van Concepción in L’heure espagnole. Bariton Michael Wilmering is in die opera Ramiro, één van haar minnaars.

De voorstelling zal live worden gestreamd in diverse theaters vanuit het huistheater van Opera Zuid in Maastricht. De livestreams vinden plaats op 14 november (simultane première in het Theater aan het Vrijthof en het Parktheater Eindhoven) en op 17 en 22 november 2020. La voix humaine/L’heure espagnole is een coproductie met de Nouvel Opéra de Fribourg in Zwitserland.

Das Liebesverbot

In mei 2021 presenteert Opera Zuid een Wagner-opera. Niet de bekende grootschalige spektakelstukken, maar een werk van een nog jonge Wagner, Das Liebesverbot. Het stuk is geïnspireerd op Measure for Measure van Shakespeare. Volgens Opera Zuid hoor je Wagners muzikale inspiratiebron Beethoven op de achtergrond en klinken er echo’s van Bellini, Donizetti en Meyerbeer.

Verschillende bekende Nederlandse namen zijn gecast voor rollen in de productie, zoals Kim Savelsbergh en Maartje Rammeloo. Pascal Pittie en Michael Wilmering zingen het vriendenkoppel Antonio en Angelo. Onder de muzikale leiding van Enrico Delamboye voor de philharmonie zuidnederland en in een regie van de Argentijn Marcos Darbyshire zingen de Australische bariton James Roser (Friedrich), de Amerikaanse tenor Noah Steward (Lucio) en de Belgische sopraan Tineke van Ingelgem (Isabella) de hoofdrollen.

Voor Das Liebesverbot werkt Opera Zuid samen met het Nederlands Wagnergenootschap. De première is op zondag 23 mei 2021 in het Parktheater Eindhoven, waarna de productie op tournee gaat.

Zie voor meer informatie de website van Opera Zuid.

Vorig artikel

Reisopera probeert Magelone & Peter uit

Volgend artikel

Rossini in Wildbad brengt twee festivals

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.