Nieuws

Theaters Amsterdam moeten grote stap terug

Op maandag kondigde het kabinet in een persconferentie nieuwe maatregelen tegen het coronavirus af. Op verschillende terreinen worden eerdere verruimingen teruggedraaid. Vanaf dinsdagavond 29 september mogen er maximaal 30 mensen in een ruimte bij elkaar komen. De gemeente Amsterdam had de vrijheid meer bezoekers in theaters toe te staan, maar doet dat vooralsnog niet.

Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. (© Luuk Kramer)

Op de ochtend na de persconferentie van 28 september heeft de taskforce culturele en creatieve sector een brief verzonden, gericht aan de voorzitter van de veiligheidsregio’s Hubert Bruls. Hem werd gevraagd om culturele gelegenheden collectief vrij te stellen van de beperking tot 30 mensen. In het kader van de nieuwe overheidsmaatregelen hebben de veiligheidsregio’s die ruimte.

In de taskforce is een groot aantal organisaties uit de sector van theaters, musea en evenementen vertegenwoordigd. Ook de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, de voornaamste locaties waar opera wordt uitgevoerd, maakt deel uit van de alliantie.

Vooruitlopend op een antwoord van de voorzitter van de veiligheidsregio’s heeft de gemeente Amsterdam gemeld dat er voorlopig geen uitzondering wordt gemaakt voor theaters en bioscopen. Die moeten terug naar de norm van 1 juni, maximaal 30 bezoekers in een zaal. De gemeente liet vanmiddag weten de maatregel ‘heel pijnlijk’ te vinden. ‘Maar met het besmettingsniveau vindt de voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester generieke ontheffingen voor theater en bioscopen niet verantwoord’, aldus de verklaring van de gemeente Amsterdam.

Het verbod van de burgemeester op voorstellingen met meer dan 30 mensen in de zaal geldt in eerste instantie alleen voor vanavond. Op de website van het Muziekgebouw aan ’t IJ staat: ‘Wij verwachten morgen nader bericht van de gemeente.’

In de branche, waar theaters en concertzalen zeer actief zijn geweest in het opstellen en naleven van coronaprotocollen, is de teleurstelling niettemin groot. Zanger Henk Neven reageerde op een bericht van Cornald Maas:


Het Platform Freelance Musici riep de overheid nogmaals op een uitzondering te maken voor de cultuursector:


Eén van de getroffen instellingen is Nationale Opera & Ballet. Daar zou vanavond de balletvoorstelling Dancing Apart Together / Live worden uitgevoerd. ‘Vanwege de geringe capaciteit wordt de voorstelling van vanavond helaas geannuleerd’, meldt het operahuis in een bericht dat aan het eind van de middag online werd geplaatst. Het gezelschap zorgt voor een online alternatief.

Op de website van Nationale Opera & Ballet, waar op 7 oktober de première van een uitverkochte serie voorstellingen van de opera Ritratto gepland staat, wordt nog eens benadrukt dat het veilig is het theater te bezoeken: ‘Ons Covid-19-protocol is volledig ingericht om uw bezoek aan Nationale Opera & Ballet zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het protocol is met de aangekondigde extra maatregelen nog steeds actueel en veilig.’

Inmiddels is over de mogelijke verplichting tot het dragen van mondkapjes toegevoegd: ‘Op dit moment wordt onderzocht of we dit advies vanuit de gemeente volgen. We informeren u zo spoedig mogelijk over dit besluit.’

Meer informatie vindt u op de websites van Nationale Opera & Ballet en de Rijksoverheid.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Bernard, Julius en J’Nai

Volgend artikel

Van Schaiks debuut-cd is een juweeltje

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.