FeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Concertgebouw Prijs voor Joyce DiDonato 

Persbericht

De Concertgebouw Prijs 2024 is toegekend aan Joyce DiDonato. De Amerikaanse mezzosopraan ontvangt in september 2024 de prijs vanwege haar uitzonderlijke bijdrage aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw. Hiermee voegt de wereldvermaarde zangeres zich bij een bijzonder gezelschap met onder anderen dirigent Jaap van Zweden, violiste Janine Jansen, bariton Thomas Hampson, cellist Yo-Yo Ma en trompettist Wynton Marsalis. Voordat DiDonato de Concertgebouw Prijs ontvangt, komt ze op 13 maart naar Het Concertgebouw met haar programma Songplay. 

Joyce DiDonato in het Concertgebouw. Foto: © Simon van Boxtel

‘Ik voel een enorme dankbaarheid voor deze overweldigende erkenning door Het Concertgebouw. Het vervult mij van trots op in dit iconische gezelschap te worden opgenomen. Het sterkt mij erin om nooit te vergeten wat de kracht van muziek kan zijn in onze wereld: troostend, helend en transformerend.’ Joyce DiDonato, mezzosopraan

Joyce DiDonato en Het Concertgebouw 

De meervoudig Grammy-winnares is een graag geziene gast in Amsterdam. De mezzosopraan verwierf snel internationale bekendheid, in eerste instantie in het barok- en klassieke repertoire. In Het Concertgebouw verrast ze haar publiek telkens weer met originele programma’s die vijf eeuwen aan repertoire omvatten. Dat niet alleen: DiDonato laat ook een grote maatschappelijke betrokkenheid zien, zoals met het programma Eden waarmee ze een ode aan de natuur bracht. Die betrokkenheid toont ze ook buiten de concertzaal met concerten in gevangenissen en vluchtelingenkampen en op scholen.

In de Kleine Zaal debuteerde Joyce DiDonato in juni 2007 en in de Grote Zaal anderhalf jaar later. Voor Het Concertgebouw was haar optreden op 11 juni 2021 bij de heropening na de coronasluiting historisch.*  In twee concerten van één uur voor slechts 250 bezoekers vanwege de corona-maatregelen, maakte ze grote indruk. Met haar album Songplay verwierf ze een Grammy én de titel Female Singer of the Year van Opus Klassik. Op 13 maart brengt Joyce DiDonato Songplay naar Amsterdam. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Het Concertgebouw.

Joyce DiDonato bovenaan de trap in het Concertgebouw. Foto: © Eduardus Lee

‘Joyce DiDonato laat als geen ander zien wat muziek kan betekenen. In Het Concertgebouw, met creatieve, geëngageerde en sublieme concerten, maar ook daarbuiten op plekken waar normaal gesproken geen muziek klinkt. Met haar warme persoonlijkheid en stem weet ze het publiek als geen ander te raken.’  Simon Reinink, algemeen directeur Het Concertgebouw

Concertgebouw Prijs 

De Concertgebouw Prijs, die op 18 september voor de veertiende keer wordt uitgereikt tijdens een feestelijk galadiner in de Grote Zaal van Het Concertgebouw, is een initiatief van de directies en besturen van Het Concertgebouw en Het Concertgebouw Fonds. De prijs is bestemd voor musici die over een langere periode hebben bijgedragen aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw. De eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010), Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013), Yo-Yo Ma (2014), Sir John Eliot Gardiner (2016), het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor (2017), het Hagen Quartett (2019), trompettist Wynton Marsalis (2021) en dirigent Jaap van Zweden (2023).

De Concertgebouw Prijs bestaat uit een kunstwerk en een permanente vermelding van de laureaat op het eretableau, tegenover de solistentrap van de Grote Zaal.

Verder lezen, luisteren en kijken

Introductie van Songplay.

*Jordi Kooiman kondigde de heropening van het Concertgebouw na Corona aan.

François van den Anker beschreef het concert van Joyce DiDontao in het Concertgebouw in 2015 als pure schoonheid.

Monique ten Boske maakt voor Place de l’Opera een portret van Joyce DiDonato, dat hier in twee delen zal verschijnen.

 

 

Vorig artikel

Monumentale Mahler 2 Residentie Orkest

Volgend artikel

Naar Essen voor 12 minuten Joyce DiDonato

De auteur

Redactie

Redactie