FeaturedNieuwsRedactioneel

Ook orkesten presenteren nieuwe seizoen

Het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest hebben ook hun nieuwe seizoenen gepresenteerd en er komt bij beiden een klein beetje opera voorbij en enkele interessante vocale programma’s.

Klaus Mäkalä met het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Foto: © Eduardus Lee

KCO

Het KCO brengt Schönbergs monodrama Erwartung met Barbara Hannigan als De vrouw. De concerten op 25 oktober en 27 oktober zijn geheel aan Arnold Schöberg gewijd, om zijn 150-ste geboortedag glans bij te zetten.

Amsterdam 750

Ook het Koninklijk Concertgebouw Orkest viert het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Op 6 en 7 maart 2025 geeft het KCO twee speciale concerten met de naam ‘Veelstemmig Amsterdam’.

Daarbij staat Amsterdams rijke culturele geschiedenis centraal. Tania Kross en Katrien Baerts zijn de vocale solisten en het Groot Omroepkoor werkt mee in een programma met delen uit de opera’s De stad van Dis of: het Narrenschop van Louis Andriessen, aria’s uit Katibu di shon van Randal Corsen, en nog nader aan te kondigen aria’s en liederen. Bas Wiegers is de dirigent.

Op 8 maart wordt het nog uitbundiger en klinken het orgel, het KCO, het Groot Omroepkoor met sopraan Katrien Baerts en spreker Maxim Februari. De geschiedenis van de stad wordt tot klinken gebracht met werken van J.P. Sweelinck, Rudolf Escher, Jeff Hamburg, Louis Andriessen en Calliope Tsoupaki.

Grote vocalisten

Joyce DiDonato, met de Concertgebouwprijs onder de arm, zingt op 8 januari 2025 de Nederlandse première van een nieuw werk van Jake Heggie: Camille Claudel: Into the Fire. Een tweede concert is op 9 januari.

Op 11 en 13 oktober 2024 zingt de bas Andreas Wolf samen met het KCO onder leiding van dirigent Leonardo García Alarcón drie Bach cantates.

Ster sopraan Renée Fleming keert terug naar Amsterdam voor de Vier letzte Lieder van Richard Strauss. Het KCO staat op 27, 28 februari en 2 maart 2025 onder leiding van Manfred Honeck.

Renée Fleming. (© Decca / Andrew Eccles)

Op 11 en 13 april 2025 geeft het KCO zijn jaarlijkse uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion. Riccardo Minasi heeft de leiding met medewerking van onder meer Mauro Peter als Evangelist en Cody Quattlebaum in de Christus-partij. Het Nederlands Kamerkoor en Nationaal Jeugd Koor verzorgen de koralen en koorscènes.

Opera

En voor de pure operaliefhebbers is de serie voorstellingen van Boris Godoenov bij De Nationale Opera met het KCO natuurlijk het hoogtepunt van het komende seizoen. Vasily Petrenko heeft de muzikale leiding, Kirill Serebrennikov regisseert en Tomasz Konieczny kruipt in de huid van de getormenteerde Tsaar. Zeven voorstellingen tussen 10 en 29 juni in De Nationale Opera &Ballet aan de Amstel in Amsterdam.

Vasily Petrenko. Foto: © CF Wesenberg

Rotterdams Philharmonisch Orkest

In Rotterdam biedt het Rotterdams Philharmonisch Orkest ook één opera, zij het in concertvorm. Na Das Rheingold en Die Walküre zet het orkest de Ring Cyclus (voorlopig) niet voort en komt het in seizoen 24-25 met slechts de tweede akte van Tristan und Isolde. Ook niet onder leiding van Yannick Nézet Séguin, maar met vaste gastdirigent Tarmo Peltokoski.

Miina-Liisa Värelä (Isolde). Foto: © IllusiaPhotography

Miina-Liisa Värelä en Andreas Schager zijn het gedoemde liefdeskoppel, Stephen Milling zingt Koning Marke en Ekaterina Gubanova is Brangäne. Een niet te missen datum in de concertagenda.

Veel eerder in het seizoen, op 20 en 21 september is er een zogenaamde Proms: A night at the opera, met niemand minder dan Eva Maria Westbroek, die na enige tijd van afwezigheid gelukkig weer terugkeert op het podium. Aria’s van Verdi, Puccini en orkeststukken uit Aida, Willem Tell en La forza del destino.

Eva-Maria Westboek. (© Fazil Berisha)

Rond kerst voert het RPho Bachs Weihnachtsoratorium op onder leiding van Reinhard Goebel. Er zijn twee uitvoeringen op 20 en 22 december.

Op 17, 18 en 19 april 2025 is het ook Matthäus Passion-tijd in Rotterdam. Jonathan Cohen dirigeert een cast met mooie zangers onder wie Roderick Williams, Neil Davis en tenor Peter Gijsbertsen.

Op 14 mei 2025 wordt ter herdenking van het bombardement van Rotterdam, dan 75 jaar geleden en nog tweemaal op 16 en 18 mei Fauré’s Requiem uitgevoerd. Lahav Shani dirigeert en de solisten zijn Christiane Karg en Thomas Oliemans.

Het seizoen wordt indrukwekkend afgesloten op 5 en 6 juni, met uitvoeringen van Shostakovich’ Symfonie nummer 14. Tarmo Peltokoski leidt het RPho en solisten zijn sopraan Asmik Grigorian en bas Mika Kares.

Asmik Grigorian. (© Rokas Baltakys)

 

Vorig artikel

NTR ZaterdagMatinee seizoen '24-'25

Volgend artikel

Mijnssen zoekt de mens in Tudor- Trilogie

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen