Home » Binnenkort

Opera in de media: week 49

2 december 2011 Geen reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 49 (zaterdag 3 – vrijdag 9 december) onder meer aandacht voor Anna Netrebko in de Scala en La forza del destino live uit Parijs.

Scène uit Idomeneo (foto: Marco Borggreve).

Idomeneo uit Amsterdam
Voor de zang moet je zeker gaan, was het advies in de recensie van Idomeneo op Place de l’Opera. De voorstellingenreeks in de Amsterdamse Stopera is beëindigd, maar voor wie het nog of nóg eens wil horen, zendt Radio 4 de opname van 23 november uit.

De Nederlandse Opera vroeg dirigent John Nelson om het Nederlands Kamerorkest te dirigeren en engageerde Judith van Wanroij voor de rol van Ilia, die de voorstelling opent. In deze opvoering van Mozarts opera werd de titelrol gezongen door tenor Michael Schade, was mezzo Stéphanie d’Oustrac Idamante, werd Elettra gezongen door de sopraan Susan Gritton en zong Edgaras Montvidas de rol van Arbace.
Radio 4: zaterdag 3 december om 19.00 u.

Stephanie Blythe (foto: Kobe van Rensburg).

Fleming en Blythe in Rodelinda
Stephanie Blythe was dit en vorig seizoen in de New Yorkse Metropolitan Opera te zien als Fricka in Wagners Ring. Van geheel andere orde is de rol die ze deze zaterdagmiddag in de Matinee van de Met zingt: Eduige, naast Renée Fleming als Rodelinda in Händels gelijknaminge opera. Andere solisten zijn onder andere Andreas Scholl, Iestyn Davies en Joseph Kaiser. Het Metropolitan Opera Orchestra staat onder leiding van Harry Bicket.

De voorstelling is op zaterdagavond in een aantal bioscopen te zien, maar ook op de radio te beluisteren bij BBC Radio 3. De rechtstreekse radio-uitzending van de zaterdagmatinee is al een traditie sinds 1936.
BBC Radio 3: zaterdag 3 december om 18.30 u.

De wereld van de knapenkoren
We hebben het uit eigen waarneming. Waar volwassen opera-artiesten aan de bar gaan staan slempen na een voorstelling, gaan de Wiener Sängerknaben zo uit de bus in het hotel aan de… pap. Het zijn dan ook nog piepkleine jongetjes als ze tot het koor worden toegelaten.

Documentairemaker Philppe Reypens dook in de wereld van de beroemdste knapenkoren. Te zien is hoe ze worden gerecruteerd, hoe hun opleiding in elkaar zit en hoe de kinderen omgaan met het einde van hun carrière als koorknaap bij hun stembreuk. Tegelijk geeft de film inzicht in traditie en geschiedenis van de knapenkoren en hun repertoire. Met onder meer de Wiener Sängerknaben, de Nachtegalen van Poznan, het Knabenchor Hannover en het koor van Worcester Cathedral en Les Petits Chanteurs à la croix de bois.
Canvas: zondag 4 december om 12.00 u.

Tristan uit Berlijn
Een vijf december-aanbod van BravaNL: de opera Tristan und Isolde van Richard Wagner. De productie van de Deutsche Oper wordt niet voor het eerst uitgezonden, maar de trage, statische eerste delen zijn uiterst fascinerend, vooral door het spel van Gwyneth Jones. Wie het geduld heeft de hele voorstelling van vier uur te bekijken weet daarna alles over de liefde. Of over Wagners opera.

De rollen: René Kollo, Robert Lloyd, Gwyneth Jones, Gerd Feldhoff, Peter Edelmann en anderen. Voor het orkest van de Deutsche Oper staat Jirí Kout. Regisseur van de in Japan opgenomen uitvoering was Götz Friedrich.
BravaNL: maandag 5 december om 19.50 u.

Anna Netrebko (foto: Dario Acosta).

De Scala begint weer
De kantine van de Metropolitan Opera in New York zal leeg zijn deze weken. Veel sterren die er recent gezongen hebben, zijn naar Milaan gereisd. Daar begint het seizoen van de Scala met een uitvoering van Don Giovanni. Robert Carsen ensceneerde de klassieke Mozart-opera, met Daniel Barenboim als dirigent voor het Scala-orkest.

De sterrencast bestaat onder andere uit Peter Mattei, die de rol van Don Giovanni zingt maar enkele keren tijdens de serie zijn plaats afstaat aan Ildebrando D’Arcangelo. Die is zeer versa, want hij vervangt ook een paar avonden Bryn Terfel in de rol van Leporello. Anna Netrebko zingt de rol van Donna Anna. De andere dame, Donna Elvira, wordt gezongen door Barbara Frittoli. De RAI zendt de seizoensopening van La Scala in Italië uit, de rest van Europa kan live meekijken op Arte.
Arte: woensdag 7 december om 20.15 u.

La forza del destino vanuit Parijs
Mario Luperi kon prachtig doodliggen, dat bewees hij als de Commendatore tijdens de twee runs van Don Giovanni, de afgelopen jaren in Amsterdam. Vocaal is er ook niks mis met de Italiaanse bas, die vanavond live vanuit Parijs te horen is. Medici.tv zendt de uitvoering van La forza del destino in de Opéra Bastille rechtstreeks als webcast uit.

Regisseur Jean-Claude Auvray heeft gekozen om het achttiende-eeuwse drama in een negentiende-eeuwse vormgeving te plaatsen, naar de tijd van Verdi zelf. Zo krijgt het zijn context in de tijd van het ‘Risorgimento’, de Italiaanse eenwording, waarin Verdi zelf een rol speelde.

In de orkestbak staat Philippe Jordan voor het koor en orkest van Opéra National de Paris. Naast Luperi zijn de solisten onder andere Violeta Urmana, Vladimir Stoyanov, Marcelo Àlvarez en Nadia Krasteva.
www.medici.tv: donderdag 8 december om 19.00 u.

Weektip

In het Amsterdamse Concertgebouw voert dirigent Mariss Jansons met het Koninklijk Concertgebouworkest twee werken uit die in de twintigste eeuw gecomponeerd zijn. Arnold Schönberg schreef Verklärte Nacht en bewerkte het aanvankelijk kleinschalige werk later voor groot orkest. Groot bezet is ook The Planets van Gustav Holst. Voor het koor-aandeel in dat werk tekent Capella Amsterdam. Als u een kaartje (tussen de 22,50 en 95 euro) koopt voor het concert van donderdag 8 december is het pauzedrankje gratis. U kunt die avond via Mezzo ook thuis live kijken, maar dan moet u zelf voor de drank zorgen.
Mezzo: donderdag 8 december om 20.15 u.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.